Továbbtanulás Ausztriában

További hasznos információk

Tanulj jogot, közgázt ingyen Ausztriában!

Sokkal kevesebb az államilag finanszírozott hely a magyar felsőoktatásban, a költségtérítések összege pedig irreálisan magas egyes képzésekben. Ausztriában 2009 óta ingyenes az állami felsőoktatás, így érdemes elgondolkodni, hogy például Grazba vagy Bécsbe is beadd a jelentkezésed! Utánajártunk, melyek a legfontosabb tudnivalók az osztrák egyetemi képzéssel kapcsolatban. •

külföldi tanulás / Ausztria / egyetem / ingyenes / felvételi / felsőoktatás

2012.01.22.

írta/forrás
Frankó Luca

Kinek és milyen feltételekkel ingyenes az osztrák felsőoktatás?

„Nem csak a magyarok számára, hanem minden EU-s állampolgárnak ingyenes a felsőoktatás Ausztriában. 2009. március 15-én törölték el a tandíjat, melynek összege 363,36€ volt félévenként. Jelenleg csupán egy minimális költséggel kell számolni, szemeszterenként 17 euró regisztrációs díjat (ÖH-Beitrag) kell befizetni a helyi HÖK-ök felé” – tudom meg Tóth Katától, a Magyar Diákok Egyesületének elnökétől. Az osztrákok nagylelkűsége a képzési idő két féléves túllépése után szűnik meg, egy Ba/Bsc szak esetén tehát 6+2 féléven keresztül élvezhetjük a tandíjmentességet. A felsőoktatás ingyenessé tételével elsősorban az osztrák fiatalokat szerette volna továbbtanulásra ösztönözni az állam. Szomszédainknál ugyanis számos biztos megélhetést nyújtó pozíció betöltéséhez csupán egy érettségi bizonyítvány szükségeltetik, így a többség nem is érzett túl sok motivációt arra, hogy belevágjon az egyébként nem túl drága képzésekbe.

Ausztria – pro és kontra

Jelen pillanatban számos érv szól Ausztria mellett, elsősorban természetesen a tandíjmentesség. Bécs vagy Graz egyetemei e mellett magas színvonalú képzéseket kínálnak, ráadásul utaznunk sem kell sokat. Kurzusokat németül hallgathatunk, ami a nyelvet beszélők számára hihetetlenül nagy előny, hiszen a diploma megszerzésével egy a magyarhoz képest sokkal nagyobb munkaerőpiac nyílik meg a pályakezdők előtt. Hogy lesz-e bumeráng agyelszívás, azaz, hogy a fiatalok a tanulóévek után hazatérnek-e munkát vállalni, már egy sokkal messzebbre vezető, és jelen pillanatban megválaszolhatatlan kérdés. Az viszont tény, hogy munkaadók ezrei itthon is tárt karokkal fogadnák a német nyelven diplomázottakat.

A kép teljességéhez hozzátartoznak az osztrák rendszer hátrányai is. A tandíjmentesség mellett tömegeket vonz évről évre, hogy a szakok többségén semmilyen komolyabb felvételi eljárás és létszám limit nincs. Ez elsőre nem feltétlenül hangzik hátránynak, viszont mindez elképesztően túlzsúfolt kurzusokkal párosul, mely sokak szerint törvényszerűen színvonalcsökkenéshez is vezet. Pontosan emiatt vonult utcára több tízezer hallgató 2010 márciusában, ők egy évvel a reformok bevezetése után –talán törvényszerűen-, nem voltak elégedettek. Az MDE elnöke azonban csakis pozitív tapasztalatairól tud beszámolni. „Én Bécsben tanulok, illetve most vagyok végzős az ELTE PPK neveléstudományi mesterszakán. Először Erasmus ösztöndíjjal jöttem ki 2010 szeptemberében, majd itt teljesítettem a kötelező szakmai gyakorlatomat is. Annyira megtetszett a város és az egyetem, hogy beadtam a felvételi kérelmemet szociológia mesterképzésre, amelyet most ősszel kezdtem el” – meséli Tóth Kata.

Felvételi

A bejutási feltételek egyetemenként és szakonként változnak, a legáltalánosabb követelmény a nyelvtudás. A legtöbb képzőhelyen B2 szintű német nyelvvizsga megléte az elvárás, de valahol elég a németből tett kiváló érdemjegyű érettségi vizsga is. „Bizonyos képzéseknél van felvételi beszélgetés, néhol pedig rendes felvételi vizsga is, ilyen például a pszichológia szak. Azokon a helyeken, ahol egyszerű a bejutás, az első félévben le kell tenni egy STEOP vizsgát, mely elég komoly rostának bizonyul” – tájékoztat Tóth Kata. A STEOP (Die Studieneingangs- und Orientierungsphase) az alapképzés első fázisa, melynek során a hallgató megismerkedhet választott szakja alapjaival. A modul három-négy tantárgyból áll, és minimum 15 kreditet foglal magában, melyeket az első szemeszterben kötelezően teljesíteni kell. Sikertelen vizsga esetén lehetőség nyílik egy pótvizsgára, azonban ha ez is elégtelen osztályzattal zárul, a hallgatót elbocsátják az intézményből. A curriculumban megtalálhatók a STEOP kötelezően teljesítendő tárgyai, így már akár a tanulmányok megkezdése előtt is lehet tájékozódni.

Hogyan jelentkezz?

A magyarhoz hasonló általános procedúra nincs. Számos képzőhelyen az első lépés általánaban online előjelentkezés, ennek határideje augusztus vége, keresztféléves képzés esetén pedig január 31. Bizonyos képzőhelyek megelégszenek az internetes regisztrációval, valahol ezt egy személyes beiratkozás is követi, amely nyomtatványok tömkelegének kitöltésével és néhány dokumentumod eredetijének (érettségi bizonyítvány, mesterképzéseknél a diploma, személyi igazolvány, nyelvvizsga papír) bemutatásával jár. „Minden egyetem saját honlapján tünteti fel képzési kínálatát, és a bejutási feltételeket. Itt lehet minden információnak utána járni, de mi is nagyon szívesen segítünk a tájékozódásban. További elérhetőségeink megtalálhatóak az mde.hu oldalon” – teszi hozzá a Magyar Diákok

Honnan kérhetsz segítséget?

 

 

Magyar Diákok Egyesülete
Verein Ungarischer Studierender

A-1020 Wien, Hollandstrasse 4
Collegium Hungaricum

Telefon: +43 664 274 8326
http://www.mde.hu, mde-vus{@}mde.hu

http://www.facebook.com/MDEVUS

alapítva: 1999.07.02., Bundespolizeidirektion Wien
nyilvántartási szám: ZVR 649693406

 

 

Osztrák Nagykövetség
Benczúr utca 16.
1068 Budapest
Magyarország
+36 1 479 7010
+36 1 352 8795
budapest-ob@bmaa.gv.at
http://www.austrian-embassy.huBalassi Institut – Collegium Hungaricum Wien
A-1020 Wien, Hollandstraße 4

Tel.: +43 1/214 0581-0
Fax: +43 1/216 2796
E-Mail: office@collegiumhungaricum.at
www.collegium-hungaricum.at
www.facebook.com/CollegiumHungaricumWien

 

Nyitvatartás:
Galerie UngArt
Hétfő10.00-19.00 Uhr
Kedd-Csütörtök 10.00-18.00
Péntek 10.00-14.00

Könyvtár:
Mo 14.00-19.00 Uhr
Di, Mi, Do 14.00-18.00 Uhr
Fr 10.00-14.00 Uhr

Felvételi Jelentkezés

Téli Szemeszter jelentkezési határidő:

SZEPTEMBER elseje

Nyári Szemeszterre:

Február elseje

 

A jelentkezőknek minden továbbtanulással kapcsolatos dokumentumot szeptember elsejéig el kell küldeniük. A jelentkezéseket egy internetes regisztráció előzi meg. A hazaihoz hasonlóan Ausztriában is hosszú időt vesz igénybe a jelentkezések feldolgozása. A téli szemeszterre már október -végéig, míg a nyári szemeszterre nárcius közepéig-végéig kell jelentkeznünk.

 

PÓTJELENTKEZÉSI IDŐSZAK

Téli Szemeszter: November 30-ig

Nyári Szemeszter: Április 30-ig - kell jelentkeznünk.

A határidők intézményenként némileg eltérhet. Még időben érdeklődjünk.

A pótjelentkezések tízszázalékos többletköltséggel  járnak.

 

HALASZTÁS

Ausztriában ez nem igen elterjedt. Általában csak kivételes esetekben kaphatunk erre lehetőséget.

TANDÍJ

 

Az oktatás Ausztriában ingyenes, csak a diákszövetségi tagdíjat, szemeszterenként 17 eurót (Kb. 5200 forintot) kell kifizetni. Tandíjat – félévente 363 eurót (kb. 111 ezer forintot) – csak attól kérnek, aki kicsúszott a tanulmányi időből.
 

ÉRETTSÉGI


Nagyon fontos  feltétel az általános, felsőfokú tanulmányok megkezdésére jogosító érettségi bizonyítvány . Ehhez egy olyan érettségi bizonyítvány szükséges, amely egyenértékü az osztrák érettségi bizonyítvánnyal. Amennyiben a bizonyítvány nem egyenértékü, kiegészítö; vizsgákat kell tenni a megfelelö tárgyakból, melyekre az egyetem elökészítö tanfolyamán (Vorstudienlehrgang der Wiener Universität) készülhet fel.

 

NYELVTUDÁS

 

Ahhoz, hogy valaki osztrák felsőfokú intézménybe felvételt nyerjen, bizonyos szintü német nyelvismeret is szükséges. Amennyiben német nyelvtudását nem tudja megfelelö nyelvvizsgával bizonyítani, az egyetem elökészítö tanfolyamán lehetösége nyílik német nyelvtanfolyamok látogatására, illetve a vizsga (EPD – Ergänzungsprüfung Deutsch) letételére.

További felvilágosítás:
A Diákönkormányzat tanácsadó irodája
9., Spitalgasse 2, Hof 1
oeh@oeh.univie.ac.at
Nyitvatartás: H-Cs 9-17, P 9-13

A kezdetek – így tanulj tovább Ausztriában

Gregor András, 2012. február 3. Hírek 0 hozzászólás

 
Ha az utóbbi időben sokat tűnődtél azon, hogy Ausztriában folytasd a tanulmányaidat, de bizonytalan vagy, mert nem látod át az oktatási- és felvételi rendszert, esetleg csak érdeklődsz a lehetőségekről… Nos, akkor ez a cikk pont Neked szól! További kellemes olvasásként javaslom, az utóbbi hónapokban nagyon felkapott témaként megjelenő, fontos kérdéseket boncolgató és azokra választ adó írást, amely az ingyenes osztrák felsőoktatásról objektíven, a negatívumok megemlítését sem elhanyagolva ad tájékoztatást!

 

Ausztriában egy választási kampányként indult, majd 2009-ben realizálódott az egyetemek tandíjmentessége. Ingyenesnek számít a normál képzési idő, ami az alapképzésnél hat félév  + két félév tolerancia szemesztert jelent.

A felvételi annak ellenére is pofon egyszerű, hogy nem központilag van megoldva, ezáltal minden egyetemre és főiskolára külön kell jelentkezni. A felvétel elnyeréséhez első lépésként egy online adatlap kitöltésével regisztrálnunk kell a kiválasztott intézményben.
Ezután a szükséges papírokkal, mint például a személyi igazolvány, érettségi, és az év végi bizonyítvány, el kell látogatni az egyetemre. Maga az ügyintézés nagyon gyors. Csupán be kell nyújtani a dokumentumokat és megmondani, hogy milyen szakra szeretnél járni, majd befizetni a 17 eurót. Az elért tanulmányi eredmények nem számítanak. Távozáskor megkapjátok a diákigazolványotokat és lehet örvendezni, habár a neheze csak most kezdődik…

Ha ingyenes, és jó az oktatás, akkor miért nem tanul mindenki Ausztriában?

A magyarokat általában szívesen látják a sógorok egyetemein. Hazánkból jelenleg közel 2000 diák tanul Ausztriában, több kevesebb sikerrel.

A sikertelenség két fő oka a nyelvtudás és a szorgalom hiánya.  A nyelvtudás nem jön csak úgy magától. Kő keményen meg kell érte dolgozni, ahogy a pozitív jegyek megszerzéséért is az első években. Sokan érezték már úgy, hogy ez túl nagy falat és utaztak haza egy-két év után, feladva a saját vagy szüleik álmát.  Azonban ez még a STEOP bevezetése (2011/2012-es tanév) előtt volt, ami egy rostaként funkcionál az első éveseknél. Ez főleg a csekélyebb német nyelvtudással rendelkezőket érinti, hiszen ők amúgy is hátránnyal indulnak. Ausztriában tehát bekerülni egy egyetemre nem nagy kunszt, de bentmaradni és elvégezni már annál nagyobb kihívás.

Nyugtalanító lehet még az, hogy erősen játszanak a tandíj bevezetésének gondolatával a nyugati szomszédságú politikusok. Erről bővebb információk még nem állnak rendelkezésünkre, de jobb ha már most tudtok erről…

Miért érdemes „kint” tanulni?

Ha nem tudsz elég jól németül, nyilván nagyon nehéz lesz, de pont a „nem tudok elég jól németül” rejti magában a legnagyobb fejlődési ponteciált. Végtére is ez az egyik ok, amiért egyetemre jelentkezünk. Ha elszánt vagy, motivált és szorgalmas, akkor garantált a siker. Viszont, ha csak azért jönnél ki, hogy eleget tegyél mások elvárásainak, akkor nem sok sikerélményben lesz részed.

A diákélet lehetőséget nyújt az idő és az órarend rugalmas beosztására. Mellette valamilyen részidős munkát is végezhetünk, amit óránként netto 7-9 euróval jutalmaznak a munkaadók.
Megismerhetünk egy másik kultúrát, egy másfajta életfelfogást, sok nemzetközi diákkal találkozhatunk az egyetemeken és a kollégiumokban. Természetesen az elhelyezkedés is könnyebb a biztos német tudással.

Aki úgy érzi, hogy szeretne kijönni szerencsét próbálni, tegye bátran, hiszen a Magyar Diákok Egyesületének csapata mindenben támogatja, és a legjobb tudása szerint segíti a leendő gólyákat.

Ezúton kivánunk minden végzős középiskolásnak sok sikert az érettségihez és a továbbtanuláshoz! Legyen az Magyarországon, Ausztriában vagy bárhol máshol a világon.

Figyelem! A cikkben az egyetemekről általánosságba véve van szó. Bizonyos szakok eltérhetnek a megszokott felvételi szabályoktól. Részletes információk a cikkben említett dolgokról a GYIK-ban és a honlap egyéb oldalain találhatóak.

Észrevételeiddel és kérdéseiddel fordulj bátran Gregor Andráshoz (info@mde.hu)!

msn
2012.01.26. 15:02 | Utolsó módosítás: 2012.02.03. 0:05
  

Jobban megéri Ausztriában továbbtanulni?

Felháborodtak a felvételizők: Magyarországon tandíj és csökkentett keretszámok várják őket, Bécsben az ingyenes oktatás csábít.


A bécsi egyetemen nincs tandíj, ami vonzó a magyar diákoknak (forrás: univie.ac.at)

Míg Magyarországon csökkennek az államilag finanszírozott férőhelyek, és a tandíj is várhatóan jóval magasabb lesz az eddigieknél, addig a szomszédos Ausztriában ingyen lehet tanulni, sőt, még felvételi sincs.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár január elején tette közzé az idén ősszel induló félév felsőoktatási keretszámait, vagyis az államilag támogatott helyek számát. Míg tavaly még 53 ezer diák tanulhatott állami pénzből, addig idén már csak 34 ezer tanulónak lesz teljesen ingyenes a felsőoktatás, további 15 ezren pedig csak részösztöndíjat kapnak.

A feszültséget tovább növelte  az egyes képzési területek keretszámainak drasztikus csökkentése: a legnagyobb felháborodást a gazdaságtudományi terület számai keltették. A tavalyi 800 jogász helyett idén 100, a 4100 bölcsész helyett már csak 2700 és 4900 közgazdász helyett csupán 250 képzését támogatja a költségvetés.

Ezek a számok pedig azt jelentik, hogy jóval nehezebben lehet majd bejutni a főiskolákra/egyetemekre, nagy esély van rá, hogy csupán a  fizetős helyek maradnak. Hogy pontosan mennyit kell majd fizetni az egyes szakokon, azt egyelőre nem tudni, egyes hírek szerint, akár milliós tandíj is várható, de ezeket a számokat az intézmények csak január végén közlik.

Bár az államtitkár nem számít rá, hogy a diákok külföldre mennének továbbtanulni, a fenti számok alapján nem csoda, ha egyre többen kezdenek el azon gondolkodni, hogy a közeli Ausztriában tanuljanak tovább.

- Az elmúlt években és idén érettségizők száma felduzzadt, az államilag finanszírozott férőhelyek számát pedig drasztikusan csökkentették, ami óriási feszültségek okozott. Ezt még tetőzi a szerződéses röghöz kötés, melynek aláírását talán még a saját gyerekeimnek sem javasolnám. Előre nem lehet megmondani, hogy a rengeteg változtatásnak milyen hatása lesz, megnő-e a külföldre távozó felvételizők száma. Tény, hogy sokkal nagyobb rá az esély – mondta Radó Péter oktatáspolitikai elemző, az Expanzió Humán tanácsadó Kft. vezető tanácsadója.

Nincs tandíj


A legnagyobb vonzereje az osztrák egyetemeknek, hogy nem kell tandíjat fizetni, 2009. márciusában ugyanis eltörölték, de összege akkor is 363,36 € volt félévenként. Tehát ha például a tavaly Magyarországi tandíjak átlagával (230 000 forint) összehasonlítjuk, még így is feleannyiba került. Az idei arányok azonban egyértelműek, míg kint nem kell fizetni az oktatásért,  itthon a tavalyi dupláját is elkérhetik egy félévért.

Minimális költséggel persze kint is számolni kell: 17 eurós (5000 forint körüli) regisztrációs díjat (ÖH-Beitrag) kell fizetni egy félévben.

Ha valaki meghaladja az államilag támogatott félévek számát, akkor 350-380 eurót (körülbelül 100-115000 forintot) kell fizetni félévente, ami így is kevesebb, mint Magyarországon.

Forrás:mde.hu


Felvételi

A bejutási feltételek egyetemenként és szakonként is változnak: a legtöbb helyen nincs felvételi, persze kivétel ez alól az orvosi, ahol viszont csak az számít, az  érettségi jegyek nem.

Nagy kérdés a nyelvtudás, nyilván sokkal nehezebb külföldiként az adott szakot elvégezni, de magához a felvételihez általában B” szintű német nyelvvizsga, vagy jeles német érettségi kell. A német nyelv fejlesztésére pedig külön kurzusokra lehet jelentkezni. Ha nagyon nem megy valakinek a nyelv, léteznek előkészítő tanfolyamok is, de ezekért fizetni kell (400 euró – 150 000 forint/félév).

A beiratkozásnál sem kell megijedni, általánosságban érettségi és év végi bizonyítvány hivatalosan lefordított másolata kell, és a nyelvtudást igazoló bizonyítvány, személyigazolvány vagy útlevél, valamint egy fénykép a diákigazolványhoz.

Az őszi szemeszterre szeptember 1-ig lehet jelentkezni, de a procedúrát érdemes már jóval előtte elindítani, de plusz díj ellenében még 1 hónappal később is be lehet jutni – tudtuk meg Bécsben tanuló diákoktól, akik hozzátették, minden segítséget megkaptak az ügyintézőktől, és szerinte sokkal hatékonyabban ment a beiratkozás, mint egy hazai egyetemen.

Pro és kontra


Jelenleg sok minden csábítja a hallgatókat a „sógorok” felé, de a teljes képhez az is hozzá tartozik, hogy a megélhetés kint sokkal többe kerül, mint itthon. Mielőtt tehát az elkeseredett felvételizők elindulnának Ausztria felé, számolni kell azzal, hogy ott élni is kell, ami spórolós életvitellel minimum 500 euró egy hónapban.

- Igen, drága az élet, a kollégiumi szobák körülbelül 210 eurónál kezdődnek, és már nagyon korán betelnek a férőhelyek. Egy 40 négyzetméteres albérlet 380 euró + rezsibe kerül, de ennél inkább csak drágák vannak. Azonban sokkal több lehetőség van a diákoknak dolgozni, általában úgynevezett „Geringfügig” munkára, ami annyit jelent, hogy nagyjából 10 órát kell dolgozni egy héten” - mondta lapunknak a hallgató.

Emellett egyrészt több ösztöndíjra is pályázhatnak a tanulók, másrészt igénybe vehetik a magyar Diákhitelt is. 

Az osztrák felsőoktatási intézetek által is elismert probléma az oktatók létszáma, túl sok diákot vesznek fel, a tanár pedig arányaiban jóval kevesebb, ezért túlzsúfolt előadótermekre lehet számítani. 

Bár a felvételi procedúra igen egyszerű, bent is kell maradni. Év végén minden tanulónak STEOP vizsgát kell tenni,  ami általában 3-4 úgymond alapozó tantárgyból áll, és minden hallgató köteles az első szemeszter végén teljesíteni, ha nem sikerül eltanácsolják. 

- Nagyon sokan kezdik az első évet, azonban a vizsgák elég nehezek a félév végén, ezért általában a tanulók kétharmada le is morzsolódik elég hamar - mondta az Universität Wien magyar hallgatója.

Forrás:mde.hu

Elhelyezkedés

Akik úgy döntenek, hogy Ausztriában tanulnak tovább, döntő többségben Nyugat-Európában szeretnének később elhelyezkedni, melyhez az Universiät Wien vagy a Wirschaftsuniversität diplomája igencsak jó „belépőnek” számít. Ugyanakkor ha valaki később mégis Magyarországra térne vissza, az főként a kapcsolati háló hiánya miatt valamivel nehezebb helyzetben lesz, mint itthon végzett társai. Ugyanakkor – ha a jelenlegi hallgatói szerződést vesszük alapul – ha mégsem sikerül munkát találnia, nincs röghöz kötve.