Osztrák állampolgár lettem.

 

Osztrák állampolgár lettem  

 

 

Mehringer Zsolt

Ausztria, Bécs

 

Mikor költözött ki Ausztriába?

Édesapám 1986-ban kapott Bécsben munkát és 4 évvel később, 1990-ben kiköltözött az egész családunk. A kislányom már itt született és a második gyermekünk is itt fog nemsokára megszületni. Én már osztrák állampolgár vagyok, a feleségem magyar, a gyermekeink kettős állampolgárok, mivel a gyermek automatikusan felveheti a szülei állampolgárságát.

 

Milyen feltételi voltak annak, hogy felvegye az osztrák állampolgárságot?

Bejelentett lakcímmel és bejelentett állással kellett rendelkezni ahhoz, hogy kérvényezhessük az osztrák állampolgárságot. Magyarországon le kellett mondani a magyar állampolgárságról, a kérvényt a nagykövetséghez kellett beadni Budapesten, de az Ausztriában lévő Magyar Nagykövetségen is elintézhető. Ausztriában a városházán kell az osztrák állampolgárságot felvenni. Manapság elég hosszú folyamat, nekünk 5 hónap alatt elintéződött.

 

A felesége magyar állampolgár, de Ausztriában fog szülni. Ebben az esetben a gyes-t melyik államtól kapja?

A gyest az osztrák államtól fogja kapni. Magyarországon lemondtunk róla és itt igényeljük meg. Ez azért lehetséges, mert a feleségemnek Ausztriában bejelentett állása van, és itt fizeti be a TB járulékot is.

 

Ausztriában mennyi ideig tart a szülési szabadság?

Több lehetőség közül lehet választani, mindenki saját maga dönti el, hogy melyiket választja. A variációk:

30+6 hónap 436 € havonta (a baba 36 hónapos koráig)

20+4 hónap 624 € havonta (a baba 20 hónapos koráig)

15+3 hónap 800 € havonta (a baba 15/18 hónapos koráig)

A családi póték 327 € kéthavonta. Mi úgy döntöttünk, hogy a feleségem itthon lesz 3 évig.

 

A gyermekeik Bécsben fognak óvodába, iskolába járni?

Igen, mindenképp. Mi már végleg itt maradunk, nem megyünk vissza Magyarországra, de ennek ellenére minimum kéthetente visszajárunk. A kislányom már elkezdte az óvodát Bécsben. Itt az állami óvodákban a szülők keresetéből számolják ki, hogy mennyit kell havonta fizetni, ami maximum 300 EUR, azaz 80 – 90.000 Ft. Magánóvodákban 250 – 310 EUR körül kell fizetni havonta. Mindehhez vegyük figyelembe azt, hogy az átlagkereset 1300 EUR (380.000 Ft).

 

Ön mivel foglalkozik?

Alkalmazott vagyok egy ingatlanokkal foglalkozó Kft-nél, akiknek 11.000 lakásuk van. Én egy 109 lakásos társasháznál vagyok gondnok (házmester). A feleségem kislányruhákat tervező és készítő cégnél dolgozik heti 35 órában.

 

Milyen tanácsot annak, aki Ausztriában szeretne munkát vállalni?

Aki Ausztriában szeretne dolgozni és élni, annak a nyelvtudás nagyon fontos. Kitartónak kell lenni, és eleinte el kell olyan munkákat is vállalni, amit az ember nem szívesen csinál. Ha már valahova be voltunk jelentve, könnyebben talál új munkát az ember. Az öltözködés inkább lezser, mint alkalmi. A nagyvárosban minden idegen, az emberek csak sietnek az utcákon. A közlekedés metróval (U-Bahn) a leggyorsabb, nagyon jó Bécs tömegközlekedése. Napi 3 euróért egész nap lehet az összes Bécsen belüli tömegközlekedést használni. Minden ki van érthetően táblázva. A magyarokat szeretik Ausztriában, mivel szomszédos ország, így a mentalitásunk hasonló az osztrákokéhoz. Egy 40m2-es lakást bérelni Bécsben 350 euróért, de 600 euróért is lehet, ez függ a kerülettől is. Ausztriában a tej 270 Ft, a kenyér 500 Ft, az ásványvíz 300 Ft körül van. Az élelmiszer drágább a magyarnál, de minőségre jobb. Egy havi átlagkeresetből ki lehet jönni közepes színvonalon

További cikk