Munkahelyi Ajánlás Ausztriában


Mi az "Arbeitszeugnis"? (Dienstzeugnis, Ausztriában)

"Arbeitszeugnis", azaz ajánlólevél. Gyakran nem elég önmagában egy jó önéletrajz, ahhoz, hogy jó munkahelyet találjunk, az osztrák munkaadók sok esetben "Arbeitszeugnis"-t kérnek, ezzel is megbizonyosodva előző munkahelyünkön töltött munkánk minőségéről. Magyarországon nem túl gyakori ajánló levelet kérni, de Ausztriában ez már egy jól bevált, sőt, kötelező szokás. Ha legalább egy szezont ledolgozunk valahol Ausztriában, mindenképp kérjünk teljesítményünkről  Arbeitszeugnis-t! Ez  sok esetben fontosabb lehet mint bármi, amit az önéletrajzodban írtál!

  • A Zeugnisnak  két fajtája létezik (köztes és egy végleges) . A Zwischenzeugnis (köztes) arra az esetre szól, ha azt tervezzük, hogy maradunk a cégünknél, azonban egy sikeres feladat elvégzése után  is kérhetünk egy értékelést a munkánkról – vagy egy  szezonmunka végén is.

 

  • A végleges Zeugnis fontos eleme, hogy szerepelnie kell benne annak is, miért szűnt meg a munkaviszony – dolgozó saját kérésére, közös megegyezéssel, mikor fejezzük be a munkát és milyen mi a munkáltató általános véleménye a teljesítményünkről.