Hogyan és mivel utazzunk AUSZTRIÁBA?
Forrás alapján: http://www.ausztria.co/informacio/hogyan_es_mivel_utazzunk
https://www.mavcsoport.hu/mav-start/nemzetkozi-utazas/ausztria

Ausztria nagyon népszerű ország turisztikai szempontból. Könnyen megközelíthetjük légi úton, vasúton és közúton egyaránt.

 

Repülőgép

A nagyobb városoknak, mint Bécs, Linz, Graz, Innsbruck Salzburg és Klagenfurt, van saját nemzetközi repülőterük. Közvetlen járatokat tud fogadni minden európai nagyvárosból és a tengerentúlról is (USA, Kanada, Ausztrália, Japán). Tudjuk, hogy Bécs egy nagyon fontos tranzitállomás a Nyugat és a Kelet között. Évente nyolcmillió utas fordul meg itt a schwechati repülőtéren. Bécsben minden nagyobb légitársaság irodát üzemeltet. A repülőtér könnyen megközelíthető vonattal és busszal is. Nagyon modern és könnyen eligazodhatunk benne. Szupermarketjének olyan jó és hosszú nyitvatartási ideje van, hogy még a bécsi emberek is szívesen vásárolnak itt. A hét minden napján és ünnepnapokon is 7 óra 20 perckor nyit és este 7 óráig tart nyitva. Bécs és Budapest között naponta több járatot is indít az Austrian Airlines. Bécsből továbbrepülni minden nagyvárosba, az Austrian Airlines és a csoporthoz tartozó Lauda Air belföldi járataival tudunk. A belföldi járatokra már Budapesten, az Austrian Airlines irodájában jegyet vásárolhatunk. A két osztrák légitársaság valamelyikével bécsi átszállással eljuthatunk az európai nagyvárosokba és Dél-Amerika kivételével minden földrészre. Ausztriában légi úton utazni meglehetősen drága dolog. Nem biztos, hogy teljesárú jegyet kell váltanunk. Érdemes az utazás előtt áttanulmányozni a repülőjegyet árusító ügynökségek kínálatát és az interneten is tájékozódjunk. Ha az indulás előtt két héttel foglalunk jegyet, vagy ha nem hétvégén utazunk, akkor APEX-jegyet kaphatunk. Charterjáratokra viszonylag olcsón vehetünk jegyet. A hétvégi package-túrákra feltétlenül fizessünk be, mert ezek magukba foglalják a jó szállóban eltöltendő két éjszakát és gyakran olcsóbbak, mint a turista osztályra szóló jegyek. Valamint vannak fapados repülőutak, melyek szintén olcsó jegyeket kínálnak. Az Aistrian Airlines törzsutasai számára rengeteg kedvezményt biztosít. Például elsőbbség a várólistákon, a business-osztályra történő feljebb sorolás. A nagyobb társaságoknál, mint az Avis, Europcar, Hertz, Sixt a törzsutasoknak jutalompontot adnak autókölcsönzéshez vagy egy jutaloméjszaka eltöltését a neves szállodaláncokban, mint a Hilton, Holiday Inn, Marriott stb. Különleges kívánságainkat előre jelezzük a légitársaság felé. Ide tartozik a tolószékkel történő mozgáskorlátozotti utazás is. Gyermekek két éves korig ingyen vagy 90%-os kedvezménnyel utazhatnak. Hároméves kortól azonban minden járaton teljes árú jegyet kell számukra is venni.

 

Szállás

 

 

Sok Bécsbe utazó üzletember a terminállal szembeni ötcsillagos Astron szállodában foglal helyet. Ez egy luxusszálló, mellette van a Világkereskedelmi Központ, ahol sok cég főirodát tart fenn. A bécsi repülőtér mindenféle szolgáltatást képes nyújtani az utazó számára, amire annak csak szüksége lehet. Vannak itt információs pultok, pénzváltó automaták, üzletek, kiszolgálópultok, pénzváltó helyek, bankok. Azonban tudnunk kell, hogy a repülőtéren csak nagyon kedvezőtlen átváltási árfolyamon váltanak pénzt.

 

Taxi és Autóbérlés

 

A repülőtérről Bécs központjáig taxi szolgáltatást vehetünk igénybe. Ez 25 euróba kerül. De a Flughafentaxi Neudeck mikrobuszaival is bejuthatunk Bécs központjába. A repülőtéren autót is bérelhetünk. Az autókölcsönzés alsó korhatára 19 év, de egyes cégek 25 év alattiaknak nem kölcsönöznek. Ehhez szükséges érvényes jogosítvány, útlevél és egy hitelkártya vagy vásárlókártya a foglaló kifizetéséhez. Autót bármely időtartamra kölcsönözhetünk és egy megbeszélt helyen bármikor le is adhatjuk. Ha az autóval el akarjuk hagyni Ausztriát EU-tagállami területre, mindenképpen szükséges az autókölcsönző írásos engedélye.

 

 

 

 

A CAT (City Airport Train) félóránként viszi utasait a Wien-Mitte állomásra. A menetidő mindössze 16 perc, a jegy ára pedig 9 euró. A Südbahnhofra és a Westbahnhofra 25 percenként indulnak buszok, a menetidő 30 perc, a jegy ára pedig 8 euró. A városba való bejutás legolcsóbb módja a félóránként induló helyiérdekű vasút, a Schnellbahn.

 

Vonat  

 

Nagyon jó vasúti és közúti közlekedés van a magyar utazó számára. Azonban olcsóbb autóval vagy vonattal Bécsbe menni, mint repülővel. Útjaik kitűnő minőségűek, jól karban tartottak, jelzéseik pontosak, egyértelműek. Ausztria, Bécs Európa szívében található, a legnagyobb vasúti csomópont. Kiváló összeköttetésben van a kontinens minden fontos városával. Ausztria belföldi vasúthálózata kitűnő. Vonataik tiszták, kényelmesek, kultúráltak, biztonságosak, sűrűn közlekednek és pontosak. Mondásuk szerint az osztrák vonatokhoz órát lehetne igazítani, annyira pontosak. Azonban a vonatjegyek nagyon drágák. Bécs-Salzburg (300 km) 40 euróba kerül, mindegy, hogy gyors- vagy személyvonattal utazunk. A jegyárak a távolság és a kocsiosztály függvénye. A sebesség nem tényező ebben az esetben. Felnőtt kíséretében két 6 év alatti gyermek ingyen utazhat. Minden további gyermek, és 6-15 év közötti gyermekre félárú jegyet kell vásárolni. A nemzetközi vonatokra váltott jegyek két hónapig érvényesek. A 100 km-nél messzebbre váltott belföldi jegyek pedig egy hónapig érvényesek. Jegyváltás előtt érdemes tájékozódni, hogy melyik a számunkra legelőnyösebb jegyvásárlás. Van csoportos, családi- és turistajegy kedvezménnyel vagy anélkül. A Reiseservice-center jegypénztáránál pontos felvilágosítást kaphatunk. A fiatalok 26 éves kor alatt bizonyos időkben és vonatokon olcsóbban utazhatnak.

 

SparSchiene jegyek

Ezek körutazásra nem alkalmas jegyek, viszont ha jó előre tudja, hogy mikor fog Ausztriába utazni, akkor 19 Euróból megúszhatja egy útra az egészet, ha Grazba megy; Bécsig pedig már 13 Euróból eljuthat budapesti indulással. Ugyanazt a szolgáltatást kapja mint bárki, aki önnel utazik másodosztályon, az áron felül a különbség mindössze annyi, hogy csak adott napra érvényes a jegy és nem visszaváltható. A dolognak még egyetlen buktatója lehet, amire a foglalás során oda kell figyelni (bár valószínűleg a hazai vasúti közlekedésen edzettek ezen akadnak fenn a legkevésbé): az otthon nyomtatott jegy a magyar szakaszon nem lenne érvényes, mert a kalauzok nem tudnak mit kezdeni a QR kóddal vagy foglalási számmal, ezért a jegyeket érdemes a webes megrendeléskor jegypénztári átvétellel kérni.

 

Kirándulójegyek

Ha csak néhány napra, mondjuk egy hosszú hétvégére utazik Ausztriába, akkor a legjobb választás a kirándulójegy. Ezek érvényessége 4 napra szól oda-vissza utazásra, kizárólag másodosztályra, a lehető legrövidebb útvonalon. Ha Bécsbe megy, úgy is vásárolhat jegyet, hogy egyben érvényes legyen az első két napon korlátlan utazásra a főváros teljes tömegközlekedésén is. Budapesti indulással és érkezéssel egyébként Ausztria legismertebb kirándulóhelyeire nagyon könnyen eljuthat, ráadásul az átszállások alkalmával lehetősége van szétnéznie a városokban is. Ha elbizonytalanodna, hogyan juthat el a lehető legkönnyebben a kiválasztott úticélhoz, vagy érdekli milyen látnivalók esnek útba, akkor Androidos vagy iOS  alkalmas készülékén is meg tudja tervezni az utazását. A 12 év alatti gyermekeknek fél árú kirándulójegyet lehet váltani.

 

Kirándulójegyek Budapestről oda-vissza utazásra az alábbi árakon válthatók

Bécs, városi közlekedés nélkül: 33 € (Debrecenből 39 €)

Bécs, városi közlekedéssel: 43 € (Debrecenből 49 €)

Bécsújhely: 19 €

Graz, Linz: 39 €

Salzburg: 45 €

Bad Ischl, Kitzbühel, Bad Gastein, Zell am See: 69 €

Klagenfurt, Villach, Radstadt: 79 €

Innsbruck, Jenbach, Lienz: 89 €

 

 

 

 

City Star

Ha többen utaznak - akár családdal és gyerekekkel, akár barátokkal - , akkor a City Star jegyeket ajánljuk. Az akár első osztályra is váltható jegyek lényege ugyanis abban rejlik, hogy az ár az együtt utazók számától és az osztrák szakaszon megtett távolságtól függ. A jegyek érvényessége egy hónap, és egy jeggyel maximum öt felnőtt és egy gyermek utazhat együtt. Az egyik felnőtt megfizeti a City Star jegy alapdíját, a többiek pedig az alapdíj felét, a kitétel csak annyi, hogy együtt kell utazgatni. Ráadásul a gyermekek szüleik vagy nagyszüleik kíséretében ingyen utazhatnak. Az árak nem csak attól függnek hova mennek, hanem hogy hol lépi át a határt a vonat, így egy kicsit nagyobb tervezést igényel az előkészület, de azért nem lehetetlen a feladat.

 

InterRail

Azoknak jó választás ez a jegy, akik mindenfajta megkötöttség nélkül szeretnének utazgatni Ausztriában úgy, hogy közben bebarangolják a környéket is. Ezek egy hónapon belül 3, 4, 6 vagy 8 napos verziókban vásárolhatóak, és az ÖBB járatain korlátlanul használhatóak. Ugyanakkor a dolog bökkenője, hogy a magyar szakaszra kiegészítő jegyet kell váltani. Ebből a típusból is válthat gyerekjegyet, ami 12 éves korig az alap ár feléért vehető meg.

InterRail jegyek Ausztriában Érvényesség Ifjúsági 2. osztály (12-26 évig) Felnőtt 2. osztály Felnőtt 1. osztály 3 napos 129 EUR 190 EUR 299 EUR 4 napos 152 EUR 216 EUR 338 EUR 6 napos 184 EUR 281 EUR 441 EUR 8 napos216 EUR326 EUR512 EUR

 

 

Vorteilscard

 

Érdemes kedvezményes árú kártyát váltanunk (Volteilscard), mert számos engedményt tartalmaz. A Classic kedvezményes kártyával egy éven át 45%-os kedvezménnyel utazhatunk minden ausztriai ÖBB vonaton és a magánvasútak többségén is. A nyugdíjasok szintén olcsóbban utazhatnak. Családi kedvezmény (Volteilscard Familie), fiataloknak 26 éves korig (Volteilscard<26), mozgáskorlátozottak (Volteilscard Spezialja) és a vakok számára (Volteilscard Blind). E kedvezményes bérletek megvásárlásához fényképes személyazonosság igazolása szükséges.

 

Vasútvonalak

 

Legnagyobb vasúttársasága az ÖBB (Österreichische Bundesbahnen, Osztrák Szövetségi Vasútak). Ezen kívül még 12 kisebb magántársaság működik. Az ÖBB sokféle szolgáltatást biztosít utasai részére. A modern EC (EuroCity) vonatok nagy távolságra jutnak el rövid idő alatt. Éjszakai utazásra a háló- és fekvőhelyes kocsikkal ellátott EN (EuroNight) vagy a City-NightLine vonatokat vehetjük igénybe. A nagyobb városokat és turisztikai célpontokat az InterCity és a SuperCity gyorsvonatok kötik össze. Az IC vonaton minden üléshez tartozik rádió fejhallgatóval. Az első osztályú kocsikat videóval és laptop-csatlakozással szerelték fel. A belföldi vonalakat kiszolgáló D-Züge (D) a naponta közlekedő távolsági gyors vagy személyvonatok. Ma már az elővárosi vonalakon közlekedő vonatok korszerűek, emeletes City Shuttle vonatok. Az autósok autóikkal együtt vonatra szállhatnak a karintiai Mallnitz és a Gastein-völgy között. Ez a kaland mindössze 10 euróba kerül. Ausztriában nem kötelező a helybiztosítás még az express- és a nemzetközi vonatokra sem. Azonban mégis érdemes vennünk, mert a vonatok túlzsúfoltak, különösen nyáron és télen a síszezonban. Helyet foglalni bármely nagyobb állomás jegypénztáránál vagy interneten is lehet. A korszerű számítógépes nyilvántartásnak köszönhetően azonnal megtudhatjuk, hogy van-e szabad ülőhely. A foglalt ülőhelyeket tábla jelzi, melyet a fülke ajtajára akasztanak ki. Beszálláskor ellenőrízzük a kocsi és fülke számát. Az elsőosztályú jegyek ára tartalmazza a helybiztosítás árát is. Minden tartományi fővárosban van főpályaudvar (Hauptbahnhof), Bécsben kettő is. A vasútállomások néha messze esnek a városközponttól. Találhatunk pénzváltót, információs pultot és csomagmegőrzőt. A személyzettel több nyelven kommunikálhatunk, rendkívül udvariasak és segítőkészek. Ha az adott állomáson nincs jegypénztár, akkor az elhelyezett jegyváltó automatákból tudunk jegyet venni. A Budapestről érkező vonatok a Westbahnhof  Südbahnhof helyett az új bécsi Hauptbahnhofra érkeznek. Az induló járatokról az interneten, www.elvira.hu-n érdeklődhetünk. A pályaudvari utazási iroda (reisebüro) hétköznap reggel 8 óra és este 7 óra között, szombaton reggel 8 óra és délután 1 óra között tart nyitva. Információt adnak és segítenek, ha kérjük a szobafoglalásban is. A Südbahnhofra délről és keletről érkeznek vonatok, köztük van a GySEV és egy budapesti IC. Ide érkeznek még az olasz és a balkáni vonatok is. A pályaudvart érinti a Schnellbahn és rengeteg busz- és villamosjárat, az U-Bahn azonban nem. Az északról érkező vonatok a Franz-Josefs-Bahnhofra futnak be. Ezt a Schnellbahn és a „D” nevű villamos érinti. Ezzel átszállás nélkül közvetlenül juthatunk el a Ringstrasséra.  

 

Autó

 

 

Ausztriában autóval utazni csodálatos érzés. Az autóutak állapota kitűnő, az osztrákok a szabályokat betartják, udvariasak, előzékenyek főleg a külföldiekkel szemben. Hangjelzést használni, csak akkor lehet, ha valamilyen veszélyre szeretnénk figyelmeztetni. Jelzéseik egyértelműek, azonban térkép nélkül ne induljunk útnak. Jobb az elővigyázatosság! Az autópályákat „A” (Autobahn) jellel, az európai autópálya szakaszt „E” jellel jelölik. Vannak gyorsforgalmi autóutak, a másodrendű autóutak sokszor csodás tájakon visznek keresztül bennünket. Az autópályák és az „A” jelű gyorsforgalmi utak még a városok közelében és a vidéki útszakaszokon is díjkötelesek. Az útdíjat matrica (Vignette) vásárlásával fizethetjük ki. Ez Magyarországon a Magyar Autóklubnál, határátkelőknél, a legtöbb benzinkútnál, Ausztriában pedig a kioszkoknál és a benzinkutaknál szerezhető be. A matrica az érvényesítés napján reggel 9 órától a lejárat előtti nap éjfélig érvényes. Vannak olyan magánkézben lévő fizető- és panorámautak a hegyekben, amelyekre nem érvényes a matrica.  Külön díjat kell fizetnünk az alpesi hágók, nagyobb alagútak, egyes panorámautak használatáért.

 

Az autósnak rendelkeznie kell a következő okmányokkal: érvényes útlevél, az EU tagállamok állampolgárainak érvényes személyi igazolvány is elegendő, jogosítvány, érvényes forgalmi engedély, nemzetközi zöld kártya, mely igazolja a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét. Az autón lenni kell az országjelzésnek, amit ma már a rendszámtábla tartalmaz. Kötelező az autóban elsősegély dobozt tartani és elakadást jelző háromszög is szükséges. Télen téli gumi és hólánc használata kötelező, s ezeket nem véletlenül írják elő.

 

Autópályák 

 

Az autópályákat (Autobahn) és a rávezető utakat kék alapon fehér felirattal jelzik. A térképeken ugyanezt két vékony piros vonal közötti sárga csíkkal jelölik. Az autópálya kijárathoz közeli látnivalóra, fogadóra fehér alapon fekete betűs felirattal hívják fel a figyelmet. A távolsági és főutak (Fernstrassen) vagy a szövetségi utak (Bundesstrassen) jele a piros, az országútak és másodrendű utak (Landstrassen) jele a sárga. A táblák többsége megegyezik az európai szabvánnyal. Ausztriában is jobbratartási kötelezettség van. Autópályán 130 km/h sebességgel közlekedhetünk személygépkocsival. Teherautóval, lakókocsival és utánfutóval 100 km/h sebességgel közlekedhetünk. Más főúton 100 km/h, lakott területen belül 50 km/h a megengedett sebesség, amellyel közlekedhetünk. Grazban lakott területen belül csak 30 km/h a megengedett sebesség. Nagyon vigyázzunk és a közlekedési szabályokat pontosan tartsuk be, mert a rendőrség infravörös kamerával figyeli az utakat, a szabálytalankodókat. Helyszíni bírság kiszabására is sor kerülhet. A biztonsági öv használata kötelező! A 15 év alatti és 150 cm-nél alacsonyabb gyermek a vezető ülés mellett nem ülhet, csak ha speciális védőkorlát van felszerelve az ülés elé.

 

Autóbusz

Magyarországról busszal érkezni Ausztriába szintén lehetséges. Buszok Budapesten kívül más nagyobb, magyar városokból indulnak viszonylag sűrűn. A buszok a Wien Mitte buszterminálra érkeznek. Ide érkeznek és innen indulnak az Ausztria keleti részében közlekedő távolsági buszok is. A Südbahnhof buszterminál a Dél- és Délnyugat-Ausztriából érkező buszokat fogadja. A távolsági buszközlekedés Ausztria egész területére kitűnően megoldott. Busszal bárhová eljuthatunk, ahová a vonat nem visz el, még oda is. A buszjegyárak hasonlóan magasak, mint a vonatjegyeké.