FONTOS Bécsi Információk

Bécs Infó

A Parlament épülete (makett az épület előcsarnokában)
A Népkert (Volksgarten) Theseus-temploma
Erzsébet királyné szobra a Népkertben

 

Vezértéma 'Munka'

Ajánlatok, amelyek a fizetett munkával, a munkaerőpiaccal, valamint az önkéntes tevékenységgel kapcsolatosak
Kattintson rá egy keresőszóra, hogy megkapja a keresett információt

Önkormányzati lakások

Önkormányzati lakások közvetítése valamint az önkormányzati lakóépületek adminisztrációja
 •   Online-Service: Behindertengerechte Gemeindewohnung
 •   OrdnungsberaterInnen in Städtischen Wohnhausanlagen
 • Soziale Wohnungsvergabe, MA 50 - Wohnbauförderung und Schlichtungsstelle für wohnrechtliche Angelegenheiten (1150 Wien)
  für obdachlose Personen
 • Wiener Wohnen (1090 Wien)
  1., 2., 8., 9., 20.Bezirk
 • Wiener Wohnen (1110 Wien)
  3., 4., 11.Bezirk
 • Wiener Wohnen (1120 Wien)
  5.-7., 12.Bezirk
 • Wiener Wohnen (1100 Wien)
  10.Bezirk
 • Wiener Wohnen (1230 Wien)
  13., 23.Bezirk
 • Wiener Wohnen (1160 Wien)
  14., 15., 16.Bezirk
 • Wiener Wohnen (1170 Wien)
  17., 18., 19.Bezirk
 • Wiener Wohnen (1210 Wien)
  21.Bezirk
 • Wiener Wohnen (1220 Wien)
  22.Bezirk
 • Wiener Wohnen Willkommensservice (1030 Wien)
 • Wohnservice Wien Ges.m.b.H. - Wohnberatung, Gefördert Wohnen in Wien (1020 Wien)
 
 

Bécs lecseréli császári imázsát

 
http://www.metropol.hu/cikk/759829
 

Bécs lecseréli császári imázsát

 
Bécs életét hosszú évek óta úgy irányítják, hogy a helyiek szociális szempontjait minél inkább szem előtt tartva szülessenek döntések, vagyis az első számú szempont a bécsiek kényelme, jó élete, különféle igényeik kielégítése.

Ennek szellemében hajtják végre a legutóbbi, 2005-ben készült városfejlesztési tervet is, melynek alappillérei: szociális fejlesztések, zöld- fejlesztések és kompakt (egységes képet mutató) belváros.

Az elvekhez a városvezetés mindig hű maradt, de a kivitelezés persze mindig a „kor gyermeke” – mondta el ottjártunkkor Kurt Mittringer, a bécsi önkormányzat Városi és Regionális Fejlesztési Osztály vezetője. E filozófiába illik például a rengeteg tetőkert és zöld tető Bécs belvárosában, ezért alakították ki a Dunaszigetet pihenő- és kirándulóközponttá (lásd lejjebb), és idén az éjszakai buszokon kívül már a metró is közlekedik egész éjjel, hogy a szórakozóhelyekről a fiatalok könnyebben hazajuthassanak. További cél, hogy az idegenforgalom az új városrészekre is jobban átterjedjen, illetve hogy a város modern arculatát is hangsúlyozzák. A szakember szerint ugyanis sokak emlékezetében gyönyörű, ám a múltban megrekedt, a „régi korok” épületeit felvonultató városként él Bécs. Ehelyett azt szeretnék, hogy egy fiatalos, modern, új ötletekkel teli helyként gondoljanak az utazók az osztrák fővárosra. Erre meg is van minden esélyük, hiszen az utóbbi évek fejlesztései közül sok ebbe az irányba mutat.

A Duna-csatorna mentén étterem- és bulihajók várják a nagyközönséget, ahol (utóbbiakban az újító szemléletű konyha mellett) egyedi enteriőr és dizájn szórakoztatja a betérőket. Nyáron rengeteg szabadtéri szórakozóhely létesül a parton, hangulatos étkezési lehetőséget, jó zenét kínálnak.


Léteznek különféle építészeti túrák, amelyek a szecessziótól a modernizmusig jó pár témát érintenek (azw.at/tours, németül, angolul). Bécs nappalija, vagyis a régóta az újító szellemű, fiatalos légköréről jól ismert Múzeumnegyed (MQ, MuseumsQuartier) idén 10 éves születésnapját ünnepli, októberig a szokásosnál is több érdekes programmal készülnek. Ezeken kívül délután-este újabb életre kel a múzeumok által közrefogott tér: sokan (és nem csak fiatalok) térnek be egy pohár borra, egy kis beszélgetésre, egy meleg vacsorára a nyárra felállított szabadtéri bárokba.

Ami Budapesten oly lassan megy, azt Bécs már javában csinálja, vagyis új élettereket teremt a régi, ki nem használt városrészek átalakításával, beépítésével. A néhol háromszorosan védett, sok rendelettel szabályozott belvárosban (I. kerület: Unesco-, szövetségi és bécsi védelem) ugyanis lehetetlenség továbbterjeszkedni. Az épületeket vagy védettségük, vagy állapotuk, vagy tűzrendészeti előírások miatt nem lehet felfelé bővíteni. Ezen kívül ezeket az ingatlanokat az elmúlt 20 évben egy nagyszabású programban felújították, és a munkálatok végeztével sem a lakók, sem a város (utóbbi főleg a nem kívánatos forgalomnövekedés miatt) nem akar itt új irodákat látni.  Maradnak tehát a külsőbb kerületek.

Mivel Bécsnek sosem volt jelentős ipara, így nincsenek mára üresen álló iparterületei sem. Van viszont jó pár pályaudvara, ezek közül 12 (!) átszervezésével és felújításával igyekszik területekhez jutni a város. (A Budapestről érkező vonatok a jövőben is a Westbahnhofra érkeznek, ami egyébként regionális szintű pályaudvar lesz.) Az új főpályaudvar (a volt Südbahnhof) várhatóan a jövő év végén fogad először vonatokat, a munkálatok 2015-re érhetnek véget. (haupt­bahnhof-wien.at)


A készülő Főpályaudvar (Hauptbahnhof) látványterve

A pályaudvar műemléki védettséget élvező szobrait és festményeit – pl. a homokkő oroszlánt –  elszállították, és restaurálás után valamelyik bécsi múzeumba kerülnek. Szintén múzeumi tárgyak lesznek a pályaudvari órákból és a gigantikus betűkből is. A 109 hektáros területen nem csak a korszerű pályaudvar és annak kiszolgáló létesítményei készülnek el, hanem egy új városrész is irodákkal, iskolákkal, parkokkal, ötezer lakással (kb1 13 ezer embernek) és 20 ezer munkahellyel. A tervek szerint 2013-ig 1320 önkormányzati lakás épül itt, amelyek belső terét a lakók az építészekkel együtt tervezhetik meg.

De nem ez az egyetlen ilyen beruházás: tizenkét (!) bécsi pályaudvaron és megállóhelyen 2012-ig összesen 39 millió euró értékben hajtanak végre építési beruházásokat. Köztük van például az S-Bahn brünnerstrasse-i megállója is – itt épül az új Északi Kórház – vagy a meidlingi pályaudvar modernizálása.


A Budapestről érkező vonatok a jövőben is a Westbahnhofra érkeznek, ami egyébként regionális szintű pályaudvar lesz és így fog kinézni (fotó: Christian Fürthner)


Tanácsok bringásoknak

A közlekedési helyzettel egyébként amúgy is küzd Bécs belvárosa. A turistabuszokra vonatkozó tiltás (nem parkolhatnak a belvárosban és karácsonykor behajtaniuk is csak addig szabad, amíg kiteszik és felvelszik az utasokat) megoldott a problémák egy részét. Ám továbbra is túl sok autó fordul meg a belváros szűk utcáin, a ringen is gyakran áll a sor. Éppen ezért egyre többen választják a kerékpáros közlekedést, ami a belvárosban kifejezetten jó alternatíva lehet.

Az 1270 kilométer kerékpárral járható bécsi útból 289 kilométer a kijelölt kerékpárút, amelyek egy része viszont – főként a városközpontban – az út szélén parkoló autók mellett vezet. Az újonnan rendezett területeknél (pl. a pályaudvaroknál is) már bicikliutat és bringaparkolót is építenek, és a kerékpárok forgalmát 2015-re a duplájára szeretnék emelni – ismertette a helyzetet Franz Blaha, a bécsi önkormányzat kerékpárút-koordinátora, aki 25 éve foglalkozik ezzel a területtel. Szeretnének új társadalmi rétegeket is efelé az alternatív közlekedési mód felé terelni (például az idősebbeket), mindezekhez azonban, mint mondják, jobb körülmények is szükségesek.

A turistáknak is fel kell tehát készülniük az egyre növekvő biciklis forgalomra, akár autóval, akár kerékpárral közlekednek Bécsben. Ha nem hozzák saját kétkerekűjüket, használhatják a város számtalan pontján kölcsönözhető (az első órára ingyenes) Citybike-okat, napi 10 eurótól bérelhetnek bringát (vannak elektromosak is), illetve több szálláshelyen szintén adnak bérbe kerékpárokat. Fontos tudni, hogy Ausztriában már minden 12 év alatti gyerek részére kötelező a bukósisak viselése, még akkor is, ha gyerekülésben utazik a szülők mögött. A szakember tanácsai a Bécsben kerekezőknek: vigyázzanak, mert ha az autók mellett visz az út, azok gyakran elég közel mennek a bringásokhoz, illetve legyenek körültekintőek, mert a jó úthálózat ellenére vannak ilyan kereszteződések, ahol az autósok nem látják meg időben a bicikliseket.

Bringás helyek Bécsben
– Belváros, de nem mindenhol lehet biztonságosan leparkolni.
– Ring az I. kerület körül (kényelmes, széles bringaút, habár a gyalogosok gyakran keresztezik)
– Túraút a Duna mentén, 2010-ben 150.000 bringás érkezett ezen Bécsbe
– Dunasziget

MQ10

Programok a jubiláló Múzeumnegyedben
Szeptember 27. és október 2. között tartják a The Art to Innovate című projekt következő felvonását. Ismét öt osztrák művész hatalmas, felfújható műanyag szobra lesz látható az MQ előtt.

Július 31-ig várják kül- és belföldről a műveket az MQ10 fotópályázatra, amelynek győztese egy jubileumi dizájnba öltöztetett utcabútor, egy Enzi boldog tulajdonosa lehet. A hatalmas, variálható tömbök először 2002 telén, igluk építőköveként debütáltak, azóta minden nyáron más színre festve, különböző formációkban hívogatják egy kis üldögélésre a látogatókat. Névadójuk egyébként az MQ ügyvezetője, Daniela Enzi. Ma már tulajdonképpen elképzelhetetlen a nyár Enzik nélkül az MQ-ban.

Szintén lassításra, elgondolkozásra ösztönöznek az áprilisban felállított háromszintes faház, a Denevérház függőágyai, amelyekből remek kilátás nyílik a Múzeumnegyedre. A szokatlan fakonstrukció ősszel új helyet kap.

Szeptemberben nyitja meg kapuit az újjáépített MUMOK, a Leopold Museum pedig nagyszabású Egon Schiele-kiállítással ünnepli 10. évfordulóját.

Hangháló

Sőrés Zsolt (Ahad) munkája is megszólal a MuseumsQuartier főudvarán az elismert svájci hangművész, Andres Bosshard által létrehozott hanginstallációban.

Andres Bosshard a MuseumsQuartier 10. évfordulójára fejlesztette ki a Klanghimmel MQ nevet viselő hangépítményét, amely alig hallható sugallataival, hangfelvillanásaival egész nyáron át egyfajta zenélő égboltot varázsol a múzeumi negyed főudvara fölé.

Az installáció részeként saját fejlesztésű, átlátszó hangszórók lógnak műanyag köteleken a főudvaron, amelyeket a Fischer von Erlach-szárny és a Kunsthalle tetejéről vetített pontszerű hangképek egészítenek ki, miközben a fák között egy további, rejtett hangzás bontakozik ki.


Fotó: Frank Paul

A projekt keretében hallható zenei kompozíciók és hangmunkák tizenöt – szlovák, osztrák, francia, olasz, holland, cseh, lengyel, kanadai, litván, német, szlovén és brit – művésztől származnak, köztük a magyar Sőrés Zsolt Ahadtól.
A zenélő égboltot október 1-jéig minden nap ingyenesen hallgathaják meg azok, akik nyitott szemmel és füllel járnak az osztrák fővárosban.

Információk a Múzeum­negyedről: mqw.at

Sziget a város szívében

 
 

A bécsiek kedvelt pihenőövezete ez a 21 kilométer hosszan elnyúló, ám
70-210 méter keskeny sziget. Felszereléssel együtt bérelhető grillezőhelyek és szabadon használható grillrétek, séta- és bicikliutak, sajátos élővilágú apró tavacskák, valamint éttermek, bárok és föve­nyes strandok jelentik a hely fő vonz­erejét. Fürdeni a sekély Új-Dunában lehet, ami a sziget két végén zsilippel válik el a fő vízáramtól. Vize a felszín alatti kavicsos partszakasznak köszönhetően rendkívül tiszta, ezért gyerekes családok is szívesen jönnek ide fürdeni – sorolja a tudnivalókat kisbuszos kör­utunk során Martin Kollar PR-munkatárs. Minden júniusban neves fellépőkkel, látoga­tott koncertekkel büsz­kélkedhet az ingyes Dunasziget-fesztivál. Tavaly épült meg az infócenter, ahol besze­rezhető a sziget­térkép és a programfüzet, illetve kiállítás mutatja be a Dunaszigetet.
A csatorna (vagyis az Új-Duna) és a sziget eredetileg árvízvédelmi céllal jött létre. Az első, pár száz méteres szakaszt már az 1870-es években kiásták, de csak 1970-ben született meg a modern terv: az új csatornával a folyón szükség esetén akár másodpercenként 14 ezer köbméter víz is átzúdulhat. (Ehhez közelítő áradás eddig csak egyszer, 2002-ben volt.) A később rekreációs célra átalakított sziget partjai ma ismét természetesek, fövenyesek.

Érdekességek
Bécs kerületei: a legjelentősebb kérdésekben a bécsi önkormányzat dönt, az egykori Bécs környéki kis településekből kialakult kerületeknek a mai napig csekély beleszólási lehetőségük van a város ügyeibe.
Bécs sugárútjai: sok közülük ma is az egykori patakok mellett kialakult utak nyomvonalán vezet.

Bécs önkormányzatának honlapja (angolul is): www.wien.gv.at

Vezértéma 'Család'

http://sozialinfo.wien.gv.at

 

Minden ajánlat, ami a családokkal való szociális munkára vonatkozik
Kattintson rá egy keresőszóra, hogy megkapja a keresett információt

Vezértéma 'Jog és Jogsértések'

 

Minden ajánlat, ami egy szociális társadalom helyszintű jogikeretére vonatkozik, valamint ajánlatok és kezdeményezések a jogi területen, beleértve a segítséget tetteseknek és áldozatoknak
Kattintson rá egy keresőszóra, hogy megkapja a keresett információt