Egyetemek/Főiskolák

Kollégium helyett lakóközösség

Mire kell figyelni?

Forrás:szervuszausztria.hu


Az osztrák egyetemisták tudják, mennyivel jobb és szabadabb az élet, ha kollégiumi szoba helyett nagyméretű bérlakást osztanak meg többedmagukkal. Wohngemeinschaft a bűvös szó – és sokan még diplomával a zsebükben, szerény kezdő fizetéssel is maradnak, mielőtt megkezdenék az „önálló” életet. Buktatója persze ennek az albérleti formának is van: ingatlanszakértőnk, Nagy Zoltán segít az eligazodásban.
A konyha a legkedveltebb közös helyíség
Manapság, amikor a bécsi egyetemek látogatása gyakorlatilag ingyenes, szemben a hazai továbbtanulással, a pluszköltséget „csak” a lakás avagy a kollégium jelenti. Ez persze nem kevés, ezért is érdemes mérlegelni a lehetőségeket. A kollégium sem éppen ingyenes, viszont nem is biztos hogy minden jelentkezőnek jut hely. Ausztriában bevett gyakorlat a lakóközösség, amely az ingatlanközvetítés szempontjából speciális eset.

Két lehetőség van – tájékoztat Nagy Zoltán, a Bécsi Ingatlanok tulajdonosa. Az adott, minimum háromszobás lakást a lakóközösség egyetlen tagja bérli, ő írja alá a szerződést, ő állapodik meg a főbérlővel, és ennek megfelelően ő visel minden felelősséget.

Ez mindkét fél szempontjából a legegyszerűbb és legtisztább ügy. Célszerű ilyenkor a lakóközösség többi tagjával jogi alszerződéseket kötni, elsősorban a költségek megosztásáról, illetve mindenfajta felelősség viseléséről. A főbérlő ugyanis csakis a szerződést aláíróval áll kapcsolatban, az ő bankszámlájáról érkezik be a lakbér, ő a felelős a fenntartási költségek időben történő kifizetéséről, tehát neki kell biztosítania, hogy a társaira jutó részköltségeket maga is megkapja.

ideális lakóközösségi lakás
A bizalom, a régi ismeretség adott esetben nem elegendő, jobb a kötelezettségeket írásban rögzíteni – figyelmeztet az ingatlanközvetítő, aki azt is tudja, hogy sokszor a lakóközösség tagjai hirdetés útján találnak egymásra.

A második és bonyolultabb lehetőség, hogy a lakóközösség minden tagja benne van a bérleti szerződésben, a bérbeadó mindannyiukkal szerződéses viszonyban van, és külön-külön kapja meg a megszabott pénzösszegeket. Ez azért sem igazán jó, mert így minden változtatásnál új szerződést kell kötni, vagyis mindannyiuknak egyszerre kell felmondani, ha akár csak egyikük akar maga helyett másik lakótársat hozni. (Az egy éves felmondási tilalom ugyanakkor erre a szerződésfajtára is vonatkozik, lásd előző cikkünket). Az első esetben az ilyen – diákoknál nem ritka – változás a bérleti szerződést nem érinti, csak az egymás közötti megállapodás módosul.

Klemens Krois
Segít a közvetítő
Az ingatlanközvetítő hangsúlyozza, hogy ez az albérleti forma rendkívül népszerű, és talán éppen ezért nem egyszerű megfelelő lakást találni. A kereslet sokkal nagyobb, mint a kínálat, kevés a megfelelő objektum, hiszen az ideális a minimum három külön bejáratú szobával, közös nappalival, nagy konyhával, külön wc-vel rendelkező lakás, ráadásul a bérbeadók közül sokan idegenkednek a diákoktól, mondván, hogy hangosak, nem egyszer zavarják a ház lakóit.

A kicsi kínálat miatt az ilyen ajánlatok nagyon gyorsan elkelnek, még inkább érvényes az a tapasztalat, hogy túlságosan előre nem lehet szerződni, ha valaki megfelelő lakásra talál, akkor azt a következő hónap első napjától le kell kötni – és persze ettől a perctől kezdve a bérlőt terheli minden költség. Akkor is, ha még nem talált lakótársra.
A bérleti feltételek minden esetben azonosak, legyen az hagyományos albérlet, avagy lakóközösség. Vagyis szó sem lehet arról, hogy a diákok csak a tanévre bérlik a lakást, a nyári szünetre nem fizetik a költségeket. Mindennek ellenére a lakóközösség-forma Ausztriában népszerű, és a szigorú törvényi keretek miatt minden fél számára biztonságos.
2012. január 15., vasárnap - Lóránt.

Köznevelés online
2012-01-10 13:19:52
2
Ausztriában a magyarok is ingyen tanulhatnak az egyetemeken.

Több hírportál is közzétette az információt, miszerint Ausztriában életbe lépett az az új törvény, amely eltörli az osztrák felsőoktatási intézményekben a tandíjat. Mostantól az egyetlen költség a diákegyesületi tagdíj – szemeszterenként 15 euró.

Más változás is van a korábbihoz képest, írja például a szervuszausztria.hu: enyhül a felvételi szigor, és néhány szakon – például a publicisztika karon - eltörölték az eddigi rostát. A művészeti fakultásokat kivéve most már csak az orvosi egyetemen és a pszichológia szakon korlátozzák a hallgatók számát.

Az orvosi egyetemeken ugyanakkor az eddigi 1500-ról 2400-ra emelik a felvehető diákok számát. Maradt viszont a kvótaszabályozás – vagyis hogy a létszám 75 százalékát kötelezően osztrákok teszik ki: ez elsősorban a német roham elleni védekezés. Az ottani szigorú felvételi korlátozás miatt ugyanis az orvosnak készülő német fiatalok jelentős része nem jut helyhez, s így Ausztriában próbálkozik.
A magyar diáknak ez azt jelenti, hogy - amennyiben EU-érettségivel és aktív német nyelvtudással rendelkezik, ingyen tanulhat bármelyik osztrák egyetemen. Akár több szakon egyszerre – ez esetben is marad a tandíjmentesség.

További információt az ausztriai Magyar Diákok Egyesületétől, az Ausztriában tanuló magyarok szervezetétől lehet kapni. Az Egyesület minden hónap második szerdáján fogadóórát tart a Collegium Hungaricum bécsi székházában (1020 Hollandstrasse 4.). Minden további információ megtalálható az MDE honlapján: http://cms.mde.hu.

Forrás: www.europa.euA Linzi Egyetem Távoktatási Központja
Általános információk a távoktatásról, a szolgáltatásokról, a Szövetségi Köztársaság különböző tartományaiban működő különböző oktatási központokról és az együttműködő egyetemekről.
http://www.esc.ac.at [EN][DE]
Ausztriai felsőoktatási portál
Portál az egyetemekről, a szakoktatásról, a kutatási központokról, könyvtárakról és a felsőfokú oktatásról. Az oldal olyan egyéb hasznos információforrásokat is nyújt, mint a vonatmenetrendek vagy Ausztria online telefonkönyve.
http://www.portal.ac.at [EN][DE]
Ausztriai iskolai portál
Az osztrák közoktatással és oktatási szolgáltatásokkal kapcsolatos információk tárháza. A portál különféle anyagokat, az „Eduthek” menüpont alatt található, letölthető dokumentumokat, taneszközöket tartalmaz, valamint egy olyan országos adatbázist működtet, mely az iskolakeresésben nyújt segítséget.
http://www.schule.at [DE]
Egyetemi továbbképzések és tanfolyamok
Általános információk egyetemi tanfolyamokról és továbbképzésekről, az egyes ajánlatok tudományágak szerinti felsorolása a képzések rövid leírásával együtt.
http://www.bmwf.gv.at/wissenschaft/national/studieren_in_oesterreich/univer [DE]
Külföldi képesítések és oklevelek elismerése
Ezen az oldalon tájékoztatást kapsz arról, hogy Ausztriában hol és milyen módon ismerik el a bizonyítványodat, okleveledet, diplomádat.
http://www.bmwf.gv.at/english/science/enic_naric_austria [EN][DE]

 

Egyetemre jelentkezés

Az intézménybe jelentkezőnek csupán az érettségi bizonyítvány másolatát kell benyújtani. Azonban néhány intézmény kötelezheti a jelentkezőt a választott kurzusnak megfelelő kiegészítő vizsgákra. A művészeti és zenei egyetemeken mindenkinek felvételi vizsgát kell tennie.

 

Felvételi jelentkezés

A téli szemeszterre szeptember 1, a nyári szemeszterre február 1-e a határidő. Pót jelentkezési időszak a téli szemeszterre november 30, a nyári szemeszterre április 30-ig kell jelentkeni. Intézményenként a határidők eltérőek lehetnek.

A jelentkezések általában internetes regisztrációval kezdődnek. A pót jelnetkezések esetén 10% -kal magasabb a tandíj.

 

 

Bécs:

Universität Wien
Medizinische Universität Wien
Technische Universität Wien
Universität für Bodenkultur Wien
Wirtschaftsuniversität Wien
Veterinärmedizinische Universität Wien
Akademie der bildenden Künste
Universität für angewandte Kunst in Wien
Universität für Musik und darstellende Kunst in Wien

 

Graz:

Medizinische Universität Graz
Technische Universität Graz
Universität Graz (Karl-Franzens-Universität Graz)
Universität für Musik und Darstellende Kunst Graz  

 

Krems:

Universität für Weiterbildung Krems (Donau-Universität Krems)

 

Leoben:

Montanuniversität Leoben

 

Linz:

Universität Linz (Johannes Kepler Universität Linz)
Kunst Universität Linz - Universität für künstlerische und industrielle Gestaltung

 

Salzburg:

Universität Salzburg (Paris-Lodron-Universität Salzburg)
Universität für Musik und darstellende Kunst (Mozarteum Salzburg)

 

Innsbruck:

Universität Innsbruck (Leopold-Franzens-Universität Innsbruck)
Medizinische Universität Innsbruck

 

Klagenfurt:

Alpen-Adria-Universität Klagenfurt

 

 

Magánegyetemek

Ausztria: megszüntetnék az évismétlést, több pénzt adnának az egyetemeknek

MTI
2011.11.04., 08:24 2011.11.04., 12:38 293 0

Népi kezdeményezés indult csütörtökön Ausztriában az oktatás reformja érdekében. A kezdeményezők saját megfogalmazásuk szerint "igazságos, hatékony és a világra nyitott oktatási rendszert" szeretnének, amely a korai gyermekkortól kezdve fejleszti a gyermekek tehetségét és segít gyengébb képességeik javításában.

Forrás: Wikipedia

Legfontosabb követeléseik között szerepel az évismétlés megszüntetése, az egyetemek költségvetési támogatásának megemelése, a napközi kínálatának kiépítése. Hét nap alatt százezer támogató aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy a parlament foglalkozzon a népi kezdeményezés követeléseivel.

hirdetés

Az ötletgazdája Hannes Androsch vállalkozó, volt szociáldemokrata politikus legelőször egy éve jelentette be a népi kezdeményezés tervét. A hosszúra nyúlt előkészítő kampány alatt Androschnek végül sikerült felsorakoztatnia maga mögött mindkét kormánypárthoz és az ellenzéki Zöldek környezetébe tartozó társadalmi szervezeteket egyaránt. A kezdeményezés sikere egyelőre kétséges.

Javítja az esélyeket, hogy - bár szinte az utolsó pillanatban - az egyetemi rektorok és a hallgatói önkormányzat is támogatásukról biztosították Androsch mozgalmát. A mintegy 200 ezer szavazati joggal rendelkező egyetemi hallgató mindegyike elektronikus levelet kap egyetemének rektori irodájától, amelyben arra buzdítják, hogy keresse fel a mozgalom internetes honlapját és ha egyetért a programpontokkal, akkor "éljen állampolgári jogával" és írja alá a petíciót. Noha a népi kezdeményezés kampánya gyakorlatilag a jelenlegi kormány oktatáspolitikáját is bírálta, végül aláírását ígérte Claudia Schmied szociáldemokrata (SPÖ) oktatási miniszter is.

A felsőoktatás ügye az egyik legfontosabb politikai témák közé tartozik Ausztriában, s az elmúlt években újra és újra napirendre került. Miután 2008-ban a legtöbb egyetemen eltörölték a felvételi vizsgákat és a tandíjat, tavaly tüntetésekhez vezetett a túlzsúfoltság és az, hogy a diákok az oktatás színvonalának csökkenését érezték. A nyitott osztrák egyetemi rendszerre terhet ró az is, hogy nagy számban iratkoznak be német fiatalok ausztriai képzésekre, különösen a Németországhoz közeli osztrák városokban. A tüntetések résztvevői, majd az egyetemek maguk is több költségvetési támogatást követeltek. Az egyetemek egy része részleges szelektáló vizsgákat vezetett be, s felmerült a tandíj visszaállítása is.

Az Androsch-féle kezdeményezés követelései között eredetileg szerepelt volna a középiskolai oktatás egységesítése is. Az "egységes iskola" fogalma szintén erősen megosztja a politikai nézeteket. Bevezetését Ausztriában az SPÖ évtizedek óta szorgalmazza, mert az szerinte elősegítené, hogy érvényesüljön az esélyegyenlőség.

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) ezzel szemben elutasítja és ragaszkodik ahhoz, hogy fennmaradjon a gimnáziumi oktatási forma. Az egységesítés gondolata kellő támogatás hiánya miatt végül módosított formában, "teljesítmény szerint differenciált, magas színvonalú közös iskola" formájában került bele a szövegbe. A szavazati jog alsó korhatárával megegyezően minden tizenhatodik évét betöltött osztrák állampolgár támogathatja aláírásával a népi kezdeményezést.