Bécs A-tól Z-ig

Szerkeszti: www.dolgozzausztriaban.hu (T. Plavecz)

Folytatjuk!

Bécs

http://www.wien.info/hu

 

Ausztria fővárosa, gazdasági, kulturális, politikai központja, nemzetközileg elismert kongresszusi és vásárváros és egyben a zene városaként is emlegetik. Európa legnépszerűbb városa, az Economist Intelligence Unit 2011-ben felállított rangsora alapján a világon a 2. legélhetőbb város. 2010-s adatok szerint lakossága 1.705.080 fő. Bécs a Dunát közrefogva, a Bécsi-medence északnyugati végén helyezkedik el, nyugati szélén az Alpokhoz tartozó Bécsi-erdő ontja hűsítő levegőjét. 

Bécsnek 23 kerülete van,a város központja a Duna csatornától a várfalig tart. A belvárosi rész körül a belterületi elővárosok helyezkednek el, ezen kívül pedig a külső elővárosok, ahol villanegyedeket, lakásokat és munkásnegyedeket lehet találni. A Kärntner Strasse közelében található a Szent István Székesegyház, Bécs jelképének tekinthető, mely 97 méteres toronnyal rendelkezik, maga az épület 137 méteres.

Bécs a kontinens egyik legdrágább városa. Csupa kulturális és történeti kihívás és emlékezés, meglehetősen tiszta, világos és szervezett a városi világ. Aki kész pénzt áldozni, élvezni fogja Bécs városát. A legtöbb látnivaló belépti díja olcsóbb, mint mondjuk Párizsban  vagy Rómában, de a kiemelt attrakciók meglehetősen drágák. Sebaj, a tömegközlekedés nagyon jól szervezett, a felszíni is, viszonylag könnyen megfizethető, és egy villamos vagy busz ablakából rengeteg érdekesség tárul az utazó elé.

A szállás a belvárosban nem olcsó, a Ringen kívül vagy még távolabb, de metró vagy villamos közelében, már megfizethető hotelekre lelhetsz. A szállodák vagy privát szobák korrektek és tiszták. Enni és inni – nos,  egy éttermében pénztárca apasztó élmény, Bécs e tekintetben is tipikusan drága, a gyorséttermekre találni sem könnyű, de …az úton útfélén kínált bécsi virslit vagy sült kolbász  egy pohár sörrel vagy télen forralt borral laktató étel. Ne  csodálkozz, napközben a bécsiek is itt kapnak be valamit harapnivalót…

 

Árak

 

Nevezetességek árai: (euróban)

 

Belvedere: két gyönyörű rokokó palotája művészeti galériák otthona: Klimt, Kokoschka, Renoir, Monet. Az Alsó Palotában több szobát megőriztek eredeti állapotában. >> Belépődíj: € 14

Práter: legismertebb látványossága az Óriáskerék, 1897-ben épült, egy kör 20 perc, és csodálatos kilátást nyújt a városra. >> Belépődíj: € 8,50

Hofburg császári palota: 600 évig volt a Habsburgok otthona. Benne: Nemzeti Könyvtár, császári lakrészek, Sisi Múzeum, császári ezüstök gyűjteménye és a Spanyol Lovasiskola meg a királyi kápolna, ahol minden vasárnap a Bécsi Fiú Kórus énekel.  >> 8,50Belépődíj

Spanyol Lovasiskola: az utolsó azon lovas iskola a világon, ahol a klasszikus díjlovaglást őrzik és gyakorolják a legtisztább formában. 1572-ben alakult. Edzések és előadások tekinthetők meg. >> Belépődíj: € 100-130

Alberta: a világ egyik legnagyobb grafikai gyűjteményét birtokolja: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Manet, Cézanne és Picasso. Izgalmas időszaki kiállítások. >> Belépődíj: € 9,50

Stephans dóm: a város gótikus szimbóluma, déli tornya 136 m magas, pazar kilátással. Magyar mesterek építették, itt őrzik a máriapócsi könnyező Madonna eredetijét. >>  Belépődíj: nincs

Schönbrunn palota: a Habsburgok hajdani nyári rezidenciája hatalmas szimmetrikus kertekkel, eredeti szobákkal, a kertben állatkerttel, labirintussal… A palota ma koncertek helyszíne. >> Belépődíj: € 15.50

 

Közlekedési árak :

Taxi a reptértől a városközpontig >> 25.00 - 35.00

Helyi érdekű vasút a repülőtérről a városközpontig >> 3.60

Gyorsvonattal a repülőtérről a városközpontig >> 10.00

3 kilométer taxiút Bécsben >> 7.00 - 10.00

Tömegközlekedési árak >> 1.80 - 2.20

Egész napos közlekedési kártya >>  6.70 €

 

Étkezés |

Reggeli: szendvics, kolbász >> 4.00 - 7.00

Ebéd: alkalmi és gyorséttermekben >> 6.00 - 10.00

Vacsora: egy kellemes étteremben laktató adagokkal >> 8.00 - 15.00

Sör: egy üveg helyi specialitás >> 3.00 - 3.50

Asztali bor egy üveg megfelelő minőségű bor >> 4.00 - 9.00

Big Mac McDonald's >> 2.95 €

 

 

Bécs-kártya (Vienna Card)

Bécs-kártyájukat megrendelhetik online...

Több mint 210 árkedvezmény, valamint 48 vagy 72 óráig korlátlan számú utazás metróval, busszal és villamossal - a csupán 18,90 / 21,90 euróért kapható kedvezményes kártyával. Az ÖAMTC és 17 partnerklubja, 2012-ben először 16 európai City Card-ot teszteltek: Sikeres 1. helyezett a Wien-Karte lettl!

Kuponfüzet letöltése, megtekintés céljából. Figyelem: ez a letöltött anyag kizárólag informáló jellegű, és nem helyettesíti az eredetit, amelyet a Bécs kártya megvásárlásakor adunk át Önnek.

Minden egyes Bécs kártyával ingyen utazhat Önnel egy a 15-ik életévét be nem töltött, illetve annál fiatalabb gyermek (kora igazolvánnyal bizonyítandó) a Wiener Linien tömegközlekedési eszközein (metró, villamos és busz). 

  • Kapható a szállodákban, valamint az Albertinaplatzon található turista információs pultnál (naponta 9-19 óra között) és a repülőtéri turista információs pultnál (naponta 7-22 óra között), a Wiener Linien értékesítési, ill. információs pultjainál (pl. Stephansplatz, Karlsplatz, Westbahnhof, Landstraße/Wien Mitte) vagy beszerezhető külföldről hitelkártyával (+43-1-798 44 00-148).
  • Több mint 210 árkedvezmény a múzeumok és látnivalók, színházak és koncertek esetében, bevásárlásnál, a kávéházakban, éttermekben és a heurigernél...
  • A kiállítás időpontjától érvényes. A kártyában foglalt Wiener Linien vonaljegy az érvényesítéstől számított 48 vagy 72 órán belül érvényes. A Bécs-kártyával kapcsolatos kedvezmények viszont az érvényesség utolsó napján még egész nap igénybe vehetők.
  • A Bécs-kártya használati útmutatóját megtalálja a 120 oldalas kuponfüzetben, amelyet a Bécs-kártya (Vienna Card) minden vásárlója ingyenesen megkap.
  • 12 euró helyett 11 euróért utazhat a City Airport Train-nel, valamint 8 euró helyett 7 euróért a Vienna Airport Lines járatain a reptérről a központba és vissza.

 

 

Időjárás

http://www.wien.info/hu/weather

 

Bécs éghajlata mérsékelten kontinentális.A négy évszak határozattan elkülönül egymástól. A nyári forróságban is kell azonban számítani csapadékra. A telek hidegek, a környékén lévő hegyeket sokáig borítja hótakaró. A kellemes tavaszi és őszi hőmérsékletet időnként szelek teszik hűvösebbé. 

Az átlagos maximum hőmérséklet tavasszal,márciusban 10,3 fok, áprilisban 15,2 fok, májusban 20,5 fok, míg nyáron júniusban 23,4 fok, júliusban 25,6 fok és augusztusban 25,4 fok. 
Ősz elején, szeptemberben még 20,3 fok, októberben már 14,2 fok, novemberben pedig 7,3 fok. Télen pedig 4 és 5,1 fok között mozog.  

Az átlagos minimum hőmérséklet télen-2 és -0,5 fok közötti érték, tavasszal 2,4 és 10,5 fok között mozog. Júniusban 13,5 fok, júliusban 15,4 fok, augusztusban 15,3 fok. Szeptemberben 11,7 fok, októberben 7 fok, novemberben pedig 2,4 fok.  

Az átlagos csapadékmennyiségnyáron a legmagasabb 70 és 58mm között mozog, majd tavasszal is magasabb érték, mint márciusban 46 mm, áprilisban 52 mm, májusban pedig 62 mm. Ősszel 54 mm, októberben 40 mm, novemberben pedig 50 mm. Télen 44 mm és 37 mm között fordul elő.  

A napsütéses órák számamár májusban is, mint júniusban 220, júliusban 245,  augusztusban 229. Szeptemberben 171, októberben 136, novemberben 63. Télen 56 és 79 közötti, márciusban 127 és áprilisban 171. 

 Kerékpározás Bécsben


Bécs városa hatvan Citybike állomást üzemeltet. A szolgáltatás igénybe vétele a Citybike Automatán keresztül regisztrálással történik. Regisztrálni MAESTRO Card, MasterCard vagy JCB hitelkártya használatával lehet. A sikeres regisztrálás után egy hitelkártyával egy kerékpárt lehet kölcsönözni. A regisztrálás 1,00 Euróba kerül. Az első megkezdett óra ingyenes, a második 1,00 Euró, a harmadik 2,00 Euró, a negyedik órától kezdve minden megkezdett óra 4 Euró. Ha az első megkezdett óra lejárata előtt leadjuk a kerékpárt bármelyik City Bike állomáson és várunk minimum 10 percet, bejelentkezés után újabb egy órára ingyenes lesz a kerékpár használata. További információk:http://www.citybikewien.at/
A mozgássérültekre vonatkozó utazási kedvezményekről részletes tájékoztató olvasható honlapunkon (Egyéb utazási tudnivalók, információk).

 

 

Letelepedés Ausztriában

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria

 

Azon európai uniós állampolgárok, akik három hónapnál tovább szeretnének Ausztriában tartózkodni, kötelesek tartózkodásukat – az előző pontban leírt egyszerű lakcím bejelentésen kívül – bejelenteni. A lakóhelyük szerint illetékes önkormányzatnál (Magistrat, Bezirkshauptmannschaft) három hónapon belül tartózkodási engedély iránti kérelmet kell benyújtaniuk (Anmeldebescheinigung). A bejelentés elmulasztása közigazgatási szabálysértési bírságot von maga után.

A tartózkodási engedély feltétele: lakhatás, betegbiztosítás, megélhetés bizonyítása (személyenként és havonta 783,99 euró, kiskorú gyermek esetén havonta + 82,16 euró, házaspároknál legkevesebb havi 1175,45 euró nettó bevétel), valamint kitétel még, hogy nem veszélyeztethetik jelenlétükkel az ország közrendjét és közbiztonságát.

A fenti tartózkodási engedély birtokában fényképes igazolványt (Lichtbildausweis für EWR-BürgerInnen) lehet (nem kötelező!) kérvényezni, amely személyazonosításra szolgál, érvényessége pedig 10 év.

 

Megélhetési költségek

Bécsben gyakorlatilag nincsenek veszélyes negyedek. A legdivatosabb és legdrágább kerület az első, a Kärtner Straße és a Stephans Dom környéke. Mivel Bécs nagyon kicsi, a szűken értelmezett belvároshoz igen közel esik még a 8. és 9. kerület, ezek stílusa ráadásul ugyanolyan, bérleti díjaik azonban már alacsonyabbak. Egy 50 négyzetméteres lakásért legalább 500 eurót kell fizetni havonta, a felkapottabb részeken akár 800-900 eurónkba is kerülhet az albérlet.

Bécsi viszonyok közt veszélyesnek számít a 10. és 12. kerület, más nagyvárosban azonban ezek is csak átlagos városrészek lennének. Családoknak ajánlott Grinzing. Szintén nincs túlságosan messze a városközponttól, fából és kis házakból viszont annál több van.

Az élelmiszer sem olcsó

A legdrágább élelmiszerüzlet a Billa és a Spar, magyar viszonyokhoz képest néha hajmeresztően magasak az árak, akár az itthon megszokott négyszeresét is fizethetjük. Olcsóbb a Zeilpunkt és a Penny Market, még olcsóbb a Hofer és a Lidl. Az utóbbiakban lényegesen kevesebbért vásárolhatunk, mint például a Billában. A diszkontláncoknak azonban kevés boltjuk van a városban.

A drágaság miatt a kávéházakban, kocsmákban és szórakozóhelyeken magyar fejjel gondolkodva szintén nem fogjuk jól érezni magunkat. Egy kávé legalább 2,5 euró, egy korsó sör minimum 3 euró, az achtelekben (1,25 dl) mért bor ára még elképesztőbb. A táncos szórakozóhelyekre legalább 10 euró a beugró, bent pedig az italok ára még borsosabb, mint egy kávéházban vagy kocsmában.

Napközben étkezéskor érdemes kihasználni a fél egy és fél kettő között tartó menüidőt, amikor féláron vásárolhatunk sok (gyors)étteremben. A klasszikus gyorskaja a hotdogszerű zsömle-kolbász, 2 euróért már a hasunkban landolhat.

 

 

 

PARKOLÁS

 

Parkolniaz óvárosban, és a környező kerületekben (1., 4., 9. és 20. kerület teljes egésze, és a 2., 3., és 15. kerület bizonyos részei), általában hétköznap 9-22 óra között (de az időpontot mindig pontosan jelzik a táblákon) csak fizetés után, maximum 2 órát lehet. 30, 60, 90, és 120 percre szóló parkolójegyek vehetők trafikokban, elárusító helyeken, és néhány benzinkútnál. Vásárlás után a szélvédő mögé kell tenni őket.  

Árak(2014)

15 perc alatti parkolás ingyenes, de ekkor is érvényesíteni és a szélvédő mögé kell helyezni egy 15 perces parkolójegyet
30 perc: 1 Euró
60 perc: 2 Euró
90 perc: 3 Euró
120 perc: 4 Euró  

Ha nem az utcán akarunk parkolni, akkor a városszerte kinn lévő táblák rendkívül hatékonyan tájékoztatnak a legközelebbi parkolóházról, és arról is, hogy azokban épp hány szabad hely van. A parkolóházak parkolási díjai már nem egységesek, listájuk a Parken in Wien weboldalon érhető el, akik nem szeretnének sokat fizetni a parkolásért, érdemes böngészniük, hogy hol olcsóbb. Az összes parkolóház rendszere hasonló: belépéskor, egy gomb nyomásával lehet hozzájutni a parkolójegyhez, ezután kinyílik a sorompó, be lehet menni, és üres helyet keresni. A jegyet a parkolóház elhagyásáig meg kell őrizni - ekkor kell a parkolás árát kifizetni az eltelt idő függvényében. A legtöbb parkolóháznál minden megkezdett óráért fizetni kell.

A belvárosban költséges, és körülményes lehet a parkolás, ezért érdemes megfontolniBécs egyik külső kerületében a parkolást. Ezek a parkolóházak olcsók : mindössze 3 Eurót kell fizetni a 24 órás parkolásért, és innen metróval gyorsan, és olcsón Bécs belső részeire lehet jutni. Ezek az olcsó parkolóházak a következő metrómegállóknál vannak: U1: Leopoldau, U3: Erdberg, Ottakring, U4: Heilingenstadt, U6: Siebenhirten, és S1: Liesing.

 

 

 

TÖMEGKÖZLEKEDÉS

 

A bécsi tömegközlekedési útvonaltervező ezen az oldalon érhető el.   

Bécs metró- és S-Bahn térképe   

 

Bécs fejlett busz- metró- és villamoshálózata segítségével a város bármelyik pontjára könnyű eljutni,ezen felül gyorsvasutak is közlekednek a városban. Nézzük, milyen tömegközlekedési jegyekből lehet választani. 

A 2,10 Euróba kerülő (a buszon váltva 2,20 euró) vonaljegyek érvényesek az összes tömegközlekedési eszközre, az átszállás megengedett, de útmegszakítás nem.

Lehetőség van 24 órás (7,10 euró), 48 órás (12,40 Euró), 72 órás (15,40 euró), és 8 napos (35,80 euró) jegy megvásárlására is (2014-s árak). A 8 napos jegyet nem szükséges egymás követő napokon felhasználni. A bevásárlójegy (Einkaufskarte) ára 5,70 Euró, érvényes reggel 8-tól este 8-ig, azonban vasárnaponként és ünnepnapokon nem. A 15,80 eurós heti bérlet pontosan hétfőtől vasárnapig használható. 

A 19,90 euróba kerülő Bécs kártya (Wien Karte) megvásárlásával nem csak ingyen lehet utazni 72 órán át a tömegközlekedési eszközökön, hanem számos múzeumra, és látványosságra min. 10 százalék kedvezmény is igénybe vehető, és számos étteremben is pl. ingyen ital jár a kártya felmutatása esetén. A kedvezmények részletes listája a kártya mellé adott kuponfüzetben van leírva. Minden egyes Bécs kártyával rendelkező szülővel vagy felnőttel ingyen utazhat egy 15 éven aluli gyermek is. A gyermek életkorának igazolása, személyivel vagy útlevéllel, szükséges lehet.    

6 éven aluli gyermekek, szülői kísérettel, ingyen utazhatnak Bécsben. 6 és 15 év közötti gyermekek vasárnaponként, ünnepnapokon, és a bécsi iskolai szünnapokon utazhatnak ingyen.