Autó honosítása

2012. április 27., péntek

Autó honosítás Ausztriában - összefoglalás

 

Forrás: http://unserwien.blogspot.hu

 

Úgy döntöttem összefoglalom a témában eddig szerzett információkat. Utoljára.

Az osztrák törvények szerint, ha valaki állandó lakcímmel (Hauptwohnsitz) rendelkezik Ausztriában, akkor van rá egy hónapja, hogy honosítsa (osztrákosítsa) külföldi rendszámú gépjárművét.
Német nyelvű tájékoztató a kötelezettségről:
https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/6/Seite.063160.html
http://portal.wko.at/wk/format_detail.wk?angid=1&stid=665121&dstid=685

A további lépések:
1. Otthon a gépjármű forgalomból kivonatása
2. A gépjármű ausztriai rendszámozásához ez kell:
• Osztrák törzskönyv - Typenschein - megigénylése ca. 190 EUR - ezt az autó típusának megfelelő márkakereskedésben lehet intézni.
• Műszaki vizsga és engedély - azaz az un. Pickerl / Prüfgutachten §57 (für Plakette). Megszerzése 60 EUR. Ezt meg lehet tenni az ÖAMTC-nél, ARBÖ-nél vagy a márkaszervízek is tudnak ebben segíteni. További tájékoztató németül: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/6/Seite.060500.html
• Finanzamt, NoVA – gépjárműadó megfizetése, rendszámozáshoz NoVA megfizetését igazolni kell. A NoVA összegét itt számolhatod ki: http://www.nova-rechner.at/
• Biztosítási igazolás beszerzése Magyarországról. Az otthoni biztosítónál mindenképpen be kell jelentened, hogy a gépjárművedet kivonattad a magyarországi forgalomból és emiatt megszünteted a biztosításodat. Ekkor ki fogják állítani a kártörténeti igazolást, ami tartalmazza az aktuális bónusz fokozatod. Ha lehetséges, akkor próbáld meg ezt angol nyelven kérni. Az igazolásra mindenképpen szükséged lesz, mert az osztrák biztosító addig nem köt veled szerződést, amíg látja, hogy nincs szerződésed Magyarországon többé.
• Ezután lehet kérelmezni a rendszámot a “ Zulassungstelle”-nél – 182 EUR.

A NoVA nélkül a gépjármű átiratásával kapcsolatos költségek kb. 430-450 EUR-t tesznek ki, de a büntetést sem mérik szűk marokkal. Nem éri meg kockáztatni.

További hasznos linkek:
Itt megtalálhatjátok, hogy milyen iratokra van szükség a rendszám igényléshez: http://www.kfz-zulassungsstellen.at/kfz-anmelden.php
Itt meg megtalálhatjátok, hogy hol lehet rendszámot igényelni: http://www.vvo.at/kfz-zulassungsstellenauskunft

Az osztrák biztosítás megkötésében meg segítséget kaphatsz itt, akár magyar nyelven is:
www.haftpflicht24.at
Telefon: +43 (0)1 890 4942

Magyar rendszámmal Ausztriában

A nem osztrák rendszámú autók ellenőrzésével az osztrák állam az adófizetés megkerülését akarja megakadályozni. Konkrétan két adóról van szó, az MVSt (Motorbezogener Versicherungssteuer), ami útadót jelent. Ez az adó a biztosítás árába van beépítve, évenként kell fizetni.  A másik adó neve NoVA (Normverbrauchsabgabe), ami állítólag ökölógiai adó, egyszer kell fizetni amikor az autó az első rendszámot kapja.

Az érvényes jogszabályok szerint az országba behozott, és itt használt autókat egy hónapon belül osztrák rendszámmal kell ellátni. Ez az idő egy hónappal meghosszabbitható. A bejelentéskor kell fizetni a NoVa adót, aminek összege az üzemanyagfogyasztástól, CO2 kibocsátástól függ, az autó értékének max. 16%-áig. Az értéket az Eurotax alapján, vagy ha ettől nem lényegesen kevesebb, akkor a vételi szeződés alapján állapítják meg.

Figyelem: ha az autó később elhaggya az országot, ez az adó visszaigényelhető.

Az ellenőrzéskor az alapvető kérdés, hogy a gépkocsi vezetőjének hol van állandó lakása. Ha ez Ausztriában van, akkorfennáll az átjelentési kötelezettség és lényegtelen, hogy dolgozik, vagy nem, hogy a feleség nevére van az autó bejelentve, vagy a sajátjára.

A büntetés jogi alapja az, hogy egy hónap után az autónak megszünik a forgalmi engedélye annak ellenére, hogy magyar rendszám van rajta és a magyar forgalmi még érvényes. Forgalmi engedély nélküli jármű közúti használata 5000 €-ig büntethető. A büntetéshez hozzájön még a NoVA adó, büntetés annak késedelmes befizetéséért. Az egész könnyen meghaladhatja az autó értékét.

 

Ha a hatóság jogtalanul szabja ki a büntetést, akkor a bíróság, vagy a hatóság előtt bizonyítani kell, hogy az autó jogosan van Ausztriában annak ellenére, hogy nem itteni a rendszáma. Mikor van esély a büntetés és a költségek elkerülésére?

A legfontosabb kérdés, hogy hol van a sofőr állandó bejelentett lakhelye. Ha ez nem Ausztria, akkor van esély.

LAST_UPDATED2