Olcsó Osztrák Mobil

 
A tárgyi témával kapcsolatban, annyit változott a helyzet, hogy az Orange, mint szolgáltató megszűnt. Pontosabban a "drei" cég felvásárolta. Ennek következtében a tarifa és módosításra került. A bejegyzésben szereplő csomag "Hallo Europa L "csomag néven fut tovább, de már 30 €-ért/hó.
15 €-ért van az M csomag, de ott csak 100 perc van az EU-n belül (mellesleg ez az Orange égisze alatt még csak 12 € volt), míg a Premium csomag 400 EU-s percet tartalmaz, de az 65 €, Ausztrián belül viszont minden korlátlan.
Ehhez jön még hozzá az évi 20€-s szolgáltatási (fentartási) díj.
http://www.drei.at/portal/de/privat/tarife/telefonie/halloeuropa/
Ha 300 Ft/€ érfolyamon számolok, akkor gyakorlatilag elveszett a korábbi előny. Persze a nemzetközi hívásdíjakhoz képest még így is megéri annak, aki sokat telefonál hazai csomaggal külföldre.

Más, de a témával kapcsolatos:
Osztrák sim kártyám van nekem is. Szerződéses, hűségidő nélkül, minden egyéb kötöttség nélküli és havi alapdíj nélküli! Azaz 0 € az 'előfizetés'. Ez gyakorlatilag az előfizetéses és a feltöltőkártyás megoldás közti alternatíva. Csak annyit fizetek, amennyit telefonálok.
Ez a "bob" nevű szolgáltatónál a "vierer" nevű csomag. 
A cég egy alternatív szolgáltató, ami az A1 hálózatát használja, tehát megbízhatóan működik.
4cent/perc minden osztrák hálózatba
4cent/sms minden osztrák hálózatba ÉS külföldre is!!! (Japánba, Kenyába... mindegy)
Nincs beépített mobil net, de ha kell akkor lehet hozzá kiegészítő csomagban 1GB-ot venni havi 4 €-ért, szintén hűségidő nélkül. Tehát akár az első hónap után vissza is lehet mondani, ha csak egy-két hétig maradtunk állandó vezetékes, vagy wifi kapcsolat nélkül.
Nincs éves szolgáltatási (fentartási) díja, ami minden szerződéses csomagnál van és évi 20€ általában.
Az első percet perc alapon számlázzák, a második perctől 30 másodperces egységenként.
Lehet vele bármely országba telefonálni, de természetesen ez nem túl olcsó, viszont szükség esetén jól jön. Egyébként meg skype-olni érdemes külföldre, ha csak az otthoniakkal akarunk beszélni.
Magát a SIM kártyát kell egyszer megvenni 15€-ért, amiből 4€ 1éven belül lebeszélhető. Viszont a sim kártya gyakorlatilag korlátlan ideig érvényes, még akkor is, ha nem használod és ugye a havidíj 0. (egy feltöltősnél újra kell tölteni, hogy meghosszabbítsd, különben egy év után lejár és ha maradt egység, az is elveszik)
Maga a sim kártya lehet normál, micro és nano méretű is, gondolván az okostelefon tulajdonosokra.
 
A sim kártya alap esetben egy kezdő csomagban van és Feltöltősként van beállítva normál esetben. De ha szerződésesként kéred, akkor kérnek hozzá osztrák bankszámlát, útlevelet és osztrák lakcímet. Jó a hotel címe is, ha ott dolgozol és ott van szállásod Nebenwohnsitzként bejelentve. Én is így kötöttem szerződést, bemutattam a Meldezettelt.
Ezután neten keresztül át kell állítani a feltöltősről, szerződésesre, valami kódot megadni. Majd kinyomtatod a saját szerződésedet és aláírva feladod postán a központi címükre 30 napon belül.
Mivel alternatív szolgáltató, ezért főleg neten és telefonon keresztül van ügyintézés. Saját márkabolt nincs, viszont szinte minden postán lehet kapni (én is ott vettem, de lehet netről is igényelni akár éjjel 3-kor is, postaköltség nélkül házhoz szállítva) és az ott dolgozók is szívesen segítenek, ha valamit nem értünk, vagy nem megy (tapasztalatból mondom).
 
Olcsóbb, mint a feltöltős 8-10 cent/perces díja, de drágább, mint egy átlagos előfizetés ahol 9-10€-ért 1000 percet tudunk beszélni (azaz 1cent/perc).

Ez az "előfizetés" annak éri meg, aki nem beszél 1000 percet, de még 300-at sem havonta, Ausztrián belül. Hiszen hiába van 1000 perc az előfizetésben, ha csak 200-at beszélsz, akkor gyakorlatilag már 5 centért beszélsz percenként. A feltöltős meg drága.
Ha egyáltalán nem használod a telót, mert hazajössz szabadságra, vagy kihagysz egy szezont ugyanúgy fizetned kellene az előfizetést a semmiért. Ennél az előfizetésnél viszont az itthoni pihenés alatt is elérnek az osztrák munkáltatók az osztrák számon, de nincs havi díjad, amit fizetni kellene és közben nem jár le a feltöltőkártya sem...
Sőt, az a poén, hogy Magyarországról olcsóbban telefonálsz Ausztriába vele, mint egy itthoni szolgáltatóval alapesetben.
http://cdn1.bob.at/final/de/Media/PDFs/bob_weltweit_bob_vierer_fuenfer_big_bob_smartbob.pdf
 
Jó sokat írtam, elég részletesen, de remélem, hogy érthető lett. Remélem az is átjött miért jó ez a csomag, főleg egy szezonmunkásnak, aki rendszeresen, vagy rendszertelenül jár ki.
 
Üdv:
Bolla Péter