Letelepedés Ausztriában - okmányok intézése

 

Először hezitálsz, hogy jó-e itt neked, aztán eldöntöd, hogy mégis jobb mint otthon.
Aztán rájössz, hogy nem csak ki kell indulni, hanem kötelezettségeid is vannak. Lehet hogy furmányos a rendszer, mivel még nem ismered, de megéri végigjárni, ha nem akarsz bünti csekkekkel járni a postára.
ALBÉRLET
Először is, ha ki akarsz költözni Ausztriába szükséged van egy albérletre. Mi a www.willhaben.at -en találtuk a miénket. Nagyon szép, nagyon kedves és segítőkész főbérlővel, de a legjellemzőbb, hogy ingatlanoson keresztül hirdetik meg a lakásaikat a főbérlők.
LAKÁSBEJELENTÉS
Az első kötelezettséged bejelentkezni, amit a mindenhol működő önkormányzatnál azaz a Stadtsamtnál kell megtenned a főbérlőtől kapott Meldezettellel. Ez alapján a hivatalnok kitölt neked egy Bestätigung der Meldung nevű dokumentumot. Ez az úgynevezett lakcímkártya.
A bérleti szerződést a főbérlő vagy ingatlanos elküldi a Finanzamthoz, azaz pénzügyi hivatalhoz, aki tovább lejelenti a közmű szolgáltatókhoz.
Mi villany és gáz külön fizetésével vettük ki a lakást. A működési költségek (Betriebskosten) tartalmazzák a közös költségeket és a vízdíjat, így ezzel nem kell foglalkoznunk.
A villany és gázszolgáltató levélben értesít, hogy a nevedre került az óra, és add meg az adataidat, fizetési mód igényedet, és ajánl egy átalánydíjat. Félévente jönnek leolvasni az órát az első óraátírási leolvasás után.
Egész jól működő rendszer. Ha esetleg nem vagy elégedett az átalányoddal, akkor módosíthatod évente kétszer. Én az első hónapban magamnak leolvastam az óraállást, ez alapján a szolgáltató oldalán lévő nyilvános díjak szerint kiszámoltam a havi díjam, és úgy módosítottam az átalányt az online rendszeren keresztül. Eddig jól bevált.
TV ADÓ
Ha van televíziód, akár előfizetés nélkül is, akkor is le kell jelentened, mert havonta 24 euro-t kell fizetned, ezt a https://www.gis.at/no_cache/service/anmeldung/anmeldung-privat/ oldalon online intézheted. Ne kérdezd mi ez. Azt mondanám, hogy mint nálunk a tévéadó, van tévéd, módos vagy, fizess. Be tudják mérni ajtón keresztül is, hogy van-e sugárzás a lakásban, így nagyon nem érdemes sumákolni. Két-három hónap után visszamenőleg úgyis kiszámláznak mindent.
Hivatalosan is le kell jelentkezned a Kerületi Bizottság Hivatalában (Bezirkhauptmannschafthttp://www.noel.gv.at/Bezirke/BH-Wien-Umgebung.html), ahol kapsz egy Anmeldebescheinigungot. Ide vinned kell a Bestätigung der Meldung-ot, Dienstvertragot, utolsó havi Lohnzettelt, E-card-ot, Személyi igazolványt, és némi készpénzt. 
Nekem a Schwechati kirendeltségen 15 eurot kellett fizetnem, és azonnal megcsinálták az Anmeldebescheinigungot. Bécsben három órákat kell sorban állni. Attól függ minden, hogy hol laksz, oda kell menned, ahol a helyi illetőség van. Erre a Meldezettel kiállításától számított 4 hónapon belül sort kell kerítened, mert kb. 800 euro-ra büntethetnek, ha nem jelentkezel le.7
SZEMÉLY IGAZOLVÁNY, JOGOSÍTVÁNY
Ugyanitt intézheted a személyit (Lichtbildausweis) és a jogosítványt (Führerschein) is. Ezeknek is kb. 50 euros költsége van, és fényképet is kell vinned magaddal, valamint a magyar személyit és jogsit, amit az új kiadásakor bevonnak tőled.
Nem kötelező ezeket  azonnal intézned, de ha osztrák autót kívánsz vásárolni, jobb ha osztrák dokumentumokkal teszed meg, mert 6 hónap után úgyis köteleznek rá, hogy intézd el...ezzel előbb elkerülheted a felesleges cseszegetést a különböző nyelvezet miatt. És ha hazafelé mész, akkor is jobb, ha az osztrák autót nem magyar dokumentumokkal vezeted, mert otthon sem megengedett.
AUTÓVÁSÁRLÁS
Ha már autóról beszélünk: Ausztriában élő személyként 1 hónapod van rá, hogy az itt külföldinek számító autódat osztrák autóra cseréld. Régen ez egy év volt melléklakcímmel, de a sok bevándorlás miatt szigorítottak. Úgy értelmezik, hogy aki itt dolgozik, és itt van címe, azt itt is lakik tartósan, tehát itteni autót használjon.
Tehát ha megállítanak egy magyar autóval, egyből igazolnod kell, hogy miért van magyar autód még. és akkor jön a kemény több ezer eurós büntetés.
Én tudom, hogy itt akarunk élni tartósan, ezért nem fogok kekeckedni, sumákolni. eladom az autómat otthon, és veszek itt egyet.
Át is írathatod az otthonit, de első üzembehelyezési díjtól, műszaki vizsgáig minden kell majd rá, és kb 1000 euro mire átiratod. El kell dönteni, hogy megéri-e. 
Nekem az autóm kb. 1 millát ér, így inkább eladom.
Ha szeretnéd hozni a Bónuszaidat, akkor először el kell adni az autót, az adásvételivel bemenni a magyar gépjárműbiztosítódhoz és igazolást kérni a bónusz fokozatodról. Utána venni kint autót, és a gépjárműbiztosítónál ezzel a papírral érvényesíteni a fokozatodat. Ha nem így teszed, akkor nulláról indulsz itt, mivel itt még nincsen múltad.
Autó vásárláskor az autót műszakival kapod meg, de biztosítás nélkül és forgalmi nélkül. Itt ugyanis regionális rendszámozás van, ami azt jelenti, hogyha Welsben élsz, WL-el kezdődő rendszámod van, mi ilyet vettünk, de mivel WU azaz Wien Umgebung körzetben lakunk, ezért rendszám nélkül kaptuk az autót. Először biztosítást kellett rá kötni, majd a biztosítónál intézték a rendszámot is hozzá. Tehát kicsit más a rendszer, mint itt.
Betegbiztosítás: mi rendszeresen járunk haza, így gondoltam arra is, hogy talán ott is jó lenne a biztosításunk: online kérhetsz Urlaubsversicherungskarte-t vagy más néven Europäische Krankenversicherungskarte EKVK, azaz EU-s biztosítási kártyát, ami feljogosít rá, hogy az EU bármely országában igénybe vedd a betegellátási rendszert. Fizetned kell majd, de ha a számlát elküldöd a Biztosítódhoz, az ki fogja utólag fizetni a díjat.
Hát most itt tartunk négy hónap után. Van:
  • lakásunk rezsivel, kötelezettségekkel, díjakkal
  • osztrák rendszámos autónk
  • osztrák személyink, jogosítványunk, EU biztosítási kártyánk
  • telefonunk, internetünk, otthoni tévé előfizetésünk (csak hogy valami magyar is legyen)
  • jól fizető, viszonylag biztos állásunk
  • és lehetnek terveink, céljaink, mert marad rá pénzünk

 

És nyugodt életet élünk, mert az itteni Kollektív szerződés szerinti leggyengébb fizetéssel is úgy élünk, hogy kettőnk fizetéséből az egyik megmarad. Érdemes nem úgy élni, mint otthon, keresve a kiskapukat, sumákolási lehetőséget. Mert itt a bünti nagy ugyan, viszont értékelik a korrektséget. És nekem is jobb nem félve élni. 
Csak egy példa: rossz helyen álltam meg, és egy cetli várt az autómon a rendőrségtől. Itt a rendőrség éjjel-nappal ügyintéz.  X nap múlva gondoltam egyet, és bementem meló után éjjel fél tizenkettőkor, és közölték, hogy még nincs a rendszerben a büntetésem, de fizessem be a lehető legkisebb büntetést, és ha esetleg a rendszerbe kerülnék ezután is (ami nem valószínű mert ők már most úgy írtak be a rendszerbe 20 euro bünti befizetésével, hogy ne legyen semmi további következmény) de ha mégis, akkor a tőlük kapott pénzátvételi elismervénnyel igazolhatom, hogy korrekt módon bejöttem, és befizettem a határidő előtt személyesen. 
Ezzel az esetleges további költségektől mentesülni fogok. Magyarországon hol mondanak ilyet, éjjel, ha nem mész kenőpénzzel esetleg? Sehol!!!!